Annons

Corona och OS pressar SHL: "Jag är bekymrad"

Smittspridningen tar fart igen i SHL och leder till uppskjutna matcher – samtidigt väntar OS om en dryg månad.
SHL:s sportchef Johan Hemlin är modfälld över situationen:
Ishockey • Publicerad 4 januari 2022
Linköping är det senaste laget i SHL som drabbats av smittspridning. Klubben pausar sin verksamhet, liksom Djurgården som drabbades under gårdagen. Arkivbild.
Linköping är det senaste laget i SHL som drabbats av smittspridning. Klubben pausar sin verksamhet, liksom Djurgården som drabbades under gårdagen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Hittills har sex av 14 klubbar drabbats av smittspridning och nio matcher denna veckan skjutits upp.

På tisdagen drabbades Linköping och Timrå av positiva covid-19-fall.

Annons

Fortsätter smittspridningen och fler matcher måste skjutas upp på grund av omikronvariantens spridning kan det, precis som förra säsongen, bli aktuellt att förlänga säsongen och göra justeringar i slutspelsprogrammet.

– Vi har skickat en skrivelse till hockeyförbundet redan i december där vi tar höjd för att behöva se över grundseriens avslutning och eventuellt kommande slutspel. Det är bara för att förbereda oss ifall vi behöver göra justeringar, säger Hemlin.

Bundet av avtal

En diskussion om SHL över huvud taget ska släppa spelare till OS i Peking – sedan NHL hoppat av turneringen – uppstod för en tid sedan då Frölundatränaren Roger Rönnberg gick ut och ifrågasatte det.

Den diskussionen kan ta fart igen – men SHL är bundet av avtal till Svenska ishockeyförbundet.

– I grunden är alla för landslagshockey, OS, VM och så vidare. Det är en viktig del av svensk ishockey. Sedan är det klart att ska man resa med ett landslag till andra sidan jordklotet under en global pandemi så uppstår det vissa frågor kring spelarnas säkerhet, karantänsregler och arbetsmiljöfrågor. Framför allt när JVM inte gick som man ville, säger Johan Hemlin.

Han berättar att SHL jobbar tillsammans med förbundet för att få svar på de frågorna.

– I början på nästa vecka tror jag vi har fler svar, men inte alla. Det kommer nog att växa fram svar successivt. Alla hockeyligor i hela Europa sitter med samma frågeställningar, säger Hemlin.

Reglerna under OS

Det som gäller under OS är att om ett SHL-lag har båda sina målvakter uttagna eller två spelare fler uttagna än motståndaren så kan ett lag ansöka om en matchflytt.

– Det ligger runt 34 matcher under perioden mellan den 3 och 22 februari och som vi kan bedöma i dag kommer åtminstone 20 matcher att gå som planerat. Sedan kommer vi kanske att flytta runt tio matcher, det beror på hur trupperna ser ut.

TT: Kan ni lägga in matcher som skjuts upp i januari där?

Annons

– Det beror på vilka lag som drabbas, så det är svårt att svara på i dag, säger Hemlin.

Fakta: Matcherna som flyttats

De här matcherna har hittills skjutits upp i SHL (nya speldatum inom parentes):

Torsdag: Djurgården–Luleå, Färjestad–Oskarshamn (18/1), Malmö–Frölunda (30/1), Leksand–Linköping, Örebro–Timrå.

Lördag: Oskarshamn–Malmö (23/1), Leksand–Örebro (16/1), Frölunda–Djurgården, Rögle–Timrå.

De här matcherna har flyttats till denna vecka:

Torsdag: Frölunda–Luleå (från 27/1), Örebro–Färjestad (från 5/2).

Lördag: Frölunda–Örebro (från 25/1).

Källa: SHL.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons