Annons

"Foppa" bröt men Anette körde Vasan rekordsnabbt

Anette Sjöstrand, 45, YA-fotograf och skidentusiast från Mora. Genomförde Tjejklassikern förra året tillsammans med Annika Thunell och har nyligen gästbloggat om Vasaloppet på Annikas motionsblogg "I vått och torrt" på ystadsallehanda.se
Sport • Publicerad 4 mars 2014
Foto: Foto: Johanna Wallin
Foto: Johanna Wallin

När alla klagar på tungt före och dåliga Vasaloppsspår slog du personligt rekord med över en timme. Hur är det möjligt?

- Ja, det undrar jag nästan själv också. Jag är väldigt stolt och förvånad. Den här gången hade jag draghjälp av min lillasyster Kia som pushade mig igenom de nio milen. Hon var som en personlig tränare som vallade sin klient...

Annons

Du körde på 7 timmar och 51 minuter och var sexa bland i damklassen bland de skånska deltagarna.

- Mitt personliga rekord var från 2010 och då körde jag på 8 timmar och 56 minuter. Det här är säkert ett kvitto på att grundträningen har varit bra. Jag har tränat en del på gym och är starkare i armarna än tidigare. Det gjorde att jag kunde staka mycket mer än jag har gjort förut. Spåren var obefintliga och det var nästan som att köra i socker.

Peter "Foppa" Forsberg bröt loppet. Umgicks du med samma tankar?

- Ja, när det var runt två mil kvar. Då var jag beredd att ge upp. Jag grät och hade ont i hela kroppen. Men syrran pushade mig och när man sedan närmade sig Mora, kände igen miljöerna och folk hejade, kom krafterna tillbaka. Att jag var på väg att köra i mål på under åtta timmar gav också extra energi.

I bloggen skriver du att du grät när mållinjen passerades...

- Ja, det var så mycket känslor. Jag var helt slut men också lycklig.

Hur känns kroppen dagen efter?

- Oförskämt bra, måste jag säga. Massagen har säkert hjälpt. Lite träningsvärk har jag och en blåsa i handen – men i övrigt känns kroppen bra.

Sporrar detta dig att genomföra en svensk klassiker?

- Jag är väldigt sugen, men vågar inte lova något.

INTERNAL INTERNAL
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons