Förbundet hoppas på ärliga spelare
Stockholm
Det är det otillåtna användandet av de så kallade "boosteroljorna" som enligt YA:s undersökning är vanlig bland elitspelarna. Dessa oljor stryks på gummibelagen och ger ökad effekt när det gäller fart och skruv på bollen. Men precis som de mer hälsofarliga vanliga bordtennislimmen är boosteroljorna förbjudna inom bordtennisen sedan den 1 september.
Boosteroljorna upptäcks dock inte i kontroller och spelarnas fusk kan därför inte bevisas.
– Det är det som är svårigheten med den här regeln, men allt bygger ändå på att man följer de regler som finns, säger Bengt Andersson.
Gröstorps tränare Peter Gustavsson uppskattar att 90 procent av elitseriespelarna "boostrar" sina racketar.
– Jag har ingen aning om det stämmer, men Peter ringde själv upp mig och sa att han inte kommer följa regelverket, säger Andersson.
Gröstorpstränaren bekräftar samtalet och förklarar att i Gröstorps elitlag är det upp till spelarna själva att följa eller inte följa just denna regel, som Gustavsson också kallar för "rena farsen".
Bengt Andersson förklarar att det svenska bordtennisförbundet har möjlighet att göra en regeländring nationellt även om han helst ser att det internationella förbundet står bakom en sådan förändring.
– Vi får se vart frågan tar vägen, säger han.
Om en spelare – mot förmodan – åker fast för att ha förbättrat sitt bordtennisracket på otillåtet sätt är straffet ett gult kort, vilket sedan rapporteras till bordtennisförbundet. Spelaren får dock fortsätta matchen med ett annat racket.
Ett gult kort låter som ett lågt straff. Inbjuder inte det till fusk?
– Man får ställa det i relation till annat olämpligt uppförande som också ger gult kort. Och de här korten kan ju även byggas på om det hela upprepas. Detta är den avvägningen vi gjort i nuläget, säger Andersson, som hoppas att alla gula kort stannar i domarnas fickor.
– Jag hoppas att spelarna följer de regler vi har.