Annons

Förbundet: "Långt framme i de här frågorna"

Svenska basketbollförbundet svär sig inte fri från kritiken från Kalis Loyd, men menar att mycket jobb redan har gjorts och görs mot rasism.
Basket • Publicerad 6 maj 2021
Fredrik Joulamo.
Fredrik Joulamo.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det var i SVT:s program "Blågula hjältar" som landslagsstjärnan Kalis Loyd pratade om sina upplevelser av rasism inom svensk basket. Bland annat sade hon att spelare har petats från landslaget på grund av hudfärg och att problemet fortfarande existerar.

Förbundet har sedan flera år jobbat aktivt med frågor kring mångfald och rasism och tycker att det är bra att Loyd pratar om ämnet.

Annons

– Vi välkomnar den här dialogen, vi tycker det är bra att såna här program görs, vi tycker att det är bra att våra spelare utnyttjar sina plattformar och talar ut om orättvisor som de har upplevt både i samhället och inom basketen, säger generalsekreteraren Fredrik Joulamo till TT.

Däremot ifrågasätter han bilden som målas upp av svenska basketbollförbundet som en organisation där det saknas mångfald i maktpositioner.

– Ingen kan begära att Kalis ska vara hundraprocentigt insatt i hur maktstrukturerna ser ut i svensk basket, det är inte hennes uppdrag eller ansvar. Däremot kunde programmakarna ha tittat efter hur det ser ut, säger Joulamo och fortsätter:

– Jag är förvisso en medelålders vit man, men vi har en styrelse som består av sju kvinnor och fyra män, flera med utomeuropeisk bakgrund. Vi har en styrelse och en maktstruktur som är väldigt mycket mer jämställd än andra delar av samhället.

"Vore förmätet"

I ett uttalande på förbundets hemsida skriver styrelsen att man delar Loyds uppfattning "om att strukturell rasism finns inom svensk basket såsom det gör i samhället i stort".

– Det vore förmätet av oss att tro att vi skulle vara undantagna, bara för att vi är en idrott som präglas av mångfald, säger Fredrik Joulamo.

– Vi vet att det här frågan är väldigt högt på vår agenda. Vi har ett seriöst arbete i de här frågorna, som har varit pågående under en längre tid, och det känner vi oss trygga i.

Rundabordssamtal

Basketförbundet publicerade i somras – i samband med att "Black lives matter"-rörelsen tog fart – tre rundabordssamtal med flera svarta basketprofiler, däribland stjärnorna Kalis Loyd, Amanda Zahui och Farhiya Abdi. Spelarna fick då berätta om sina upplevelser och diskutera rasism inom svensk basket.

Joulamo säger att det då kom upp exempel på strukturell rasism, men han har inte hört några konkreta exempel på det Loyd nu säger om att spelare har valts bort på grund av hudfärg.

– Jag tror inte att det finns någon landslagscoach som fattar aktiva beslut baserade på hudfärg. Och jag har inte fått till mig att det finns ett namn eller en situation där det skulle ha hänt, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons