GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förbundet rasar efter dom: "Utgör ett hot"

Svea hovrätt går på tingsrättens linje och menar att den tränare som fått sin diplomering indragen av Svenska ridsportförbundet bör få den tillbaka.
Ridsport • Publicerad 29 september 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Svenska ridsportförbundet drog våren 2017 in en tränardiplomering för en man som enligt vittnesmål sexuellt trakasserat unga flickor och kvinnor. Mannen stämde därefter förbundet och fem år senare fastslår hovrätten att han ska få tillbaka sin diplomering.

Anledningen är det regelverk som var aktuellt när hans diplomering drogs in.

Enligt t idningen Ridsport löd regelverket 2017 att en "person som efter allvarlig förseelse varit föremål för disciplinär bestraffning av förbundet, Riksidrottsförbundet eller allmän domstol kan ej antagas till utbildning eller prov, och kan efter beslut av Ridlärar/Tränarrådet fråntagas sin diplomering”.

Enligt Brömster har det regelverket i efterhand skärpts.

Fastslog domen

Sedan mannen aldrig bestraffats i någon officiell instans innan diplomeringen drogs in ansåg tingsrätten att förbundet gjort fel och dömde till mannens fördel – ett beslut förbundet överklagade.

Hovrätten valde att ta upp ärendet och slog fast tingsrättens dom. Förbundet döms också att betala mannens rättegångskostnader.

Enligt tidningen Ridsport har processen hittills kostat förbundet 1,8 miljoner kronor. Enligt Brömster kommer det inte att påverka verksamheten.

– Vi har förstås tagit höjd för det här i vår budget och vi ser inte att det kommer att ha någon påverkan, säger han.

Hovrätten skriver i sin dom att det är "Ostridigt i målet att beslutet fattades utan att det fanns någon förseelse som hade varit föremål för disciplinär bestraffning av förbundet, av Riksidrottsförbundet eller av allmän domstol. Beslutet har således fattats i strid med de villkor som gällde för återkallelse av diplomeringen och det ska därför upphävas".

Ulf Brömster menar att frågan är principiellt viktig för hela idrottsrörelsen och dess självständighet.

– Det är viktigt att vi kan avgöra vilka som kan representera ridsportförbundet, säger han.

"De kan inte avgöra"

Målet har handlat om huruvida förbundets beslut stred mot dess eget regelverk, inte om mannen gjort sig skyldig till det han anklagats för. Brömster menar att det bör vara upp till idrotten att pröva om dess representanter har förtroende eller inte. Han är därför upprörd över hovrättens beslut.

– Att man ska pröva en förtroendefråga i allmän domstol är det vi vänder oss emot. De kan inte avgöra om vi har förtroende eller inte.

Han menar därför att idrotten i stort måste vara samspelta kring regelverket för att samma regler ska gälla för alla om ett beslut skulle överklagas till Riksidrottsförbundet i stället för en domstol.

Brömster säger att förbundet överväger att överklaga domen till Högsta domstolen.

Om domen vinner laga kraft får tränaren tillbaka sin diplomering.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.