Annons

Larsson: Går inte att spela VM i nuläget

Oroligheterna och det politiska läget i Belarus gör att allt fler ifrågasätter om landet bör arrangera ishockey-VM 2021.
Ishockey • Publicerad 4 december 2020
Anders Larsson, Svenska ishockeyförbundets ordförande har svårt att se att VM ska kunna gå i Belarus. Arkivbild.
Anders Larsson, Svenska ishockeyförbundets ordförande har svårt att se att VM ska kunna gå i Belarus. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det politiska läget i Belarus gör att allt fler ställer sig frågande till om ishockey-VM 2021 bör hållas i landet.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson säger att han inte tycker att mästerskapet borde arrangeras i landet i nuläget.

Annons

– Som det ser ut här och nu – och den bedömningen vi gör från svensk sida – så går det inte spela under de här förutsättningarna. Nu jobbar vårt internationella förbund med den här frågan. Det är en rad aspekter för de att hantera. Allt utifrån säkerhetsläget i landet, det handlar om covid och hela smittspridningen. Och sen en rad olika tekniska frågor runt ekonomi, avtal och försäkringar, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, till SVT.

"Blir tagen"

Vittnesmålen om regimens övervåld och tortyr har varit omfattande efter det ifrågasatta presidentvalet i augusti.

– Som idrottsledare blir man tagen av det man ser, men även som människa. Det tror jag alla människor blir som ser den här typen av reportage. I det här fallet handlar det om elitidrottare som står upp för frihet och demokrati. De blir behandlade på det här sättet – det är gripande, säger Larsson till SVT.

Ministern om VM

Tidigare i veckan uttalade sig Sveriges idrottsminister Amanda Lind (MP) i frågan.

– Det är min och Sveriges regerings hållning att idrotten också har ett betydande ansvar att inte legitimera förtryckande och odemokratiska regimer. Det ansvarstagandet är särskilt viktigt under rådande situation i Belarus, sade Lind till TT.

Enligt SVT kommer internationella ishockeyförbundet, IIHF, diskutera frågan på sitt medlemsmöte den 11 december.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons