"Förlegat och helt förkastligt"

Förnedrande inkilningar som lämnat märken för livet.
SHL:s sportchef Johan Hemlin känner inte igen hockeyexperten Erik Granqvists berättelse, men lider med honom:
Ishockey • Publicerad 3 november 2021
SHL:s sportchef Johan Hemlin.
SHL:s sportchef Johan Hemlin.Foto: Bertil Ericson / TT

Erik Granqvists upplevelser kring sin inkilning i Luleå Hockey som ung målvakt bekräftas av klubbens nuvarande general manager Stefan Nilsson, då en av stjärnspelarna, som en företeelse som fanns på 80- och början av 90-talet.

SHL:s sportchef Johan Hemlin, själv aktiv som ledare inom elithockeyn i drygt 20 år, säger sig aldrig ha upplevt något liknande.

– Nej, jag kan inte påminna mig det. Under mina sju år som sportchef i SHL har jag aldrig hört talas om det, det har aldrig varit uppe på något sportchefsmöte, ingen sportchef har lyft något sånt, säger han och fortsätter:

– Backar man ytterligare till min tid i Linköping (sportchef och assisterande tränare) och Södertälje (assisterande tränare), så har jag aldrig märkt att något sånt har skett. Jag både hoppas och tror att det ligger längre tillbaka i tiden.

Ishockeyn får då och då en machostämpel på sig med beskrivningar om hårda och grabbiga miljöer utan plats för mjukare värden.

– Jag tycker att det är på väg att försvinna, vi märker inte den. I dag är det väl fungerande ishockeygymnasier, det är bra samarbete med skolan, vi utbildar på bred front vid sidan av isen kring såna här delar. De spelare jag möter i dag känner inte igen sig i den beskrivningen, säger Johan Hemlin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.