Fotbollsprofil föreslås bli ny YIF-ordförande

En 38-årig bankchef med förflutet som fotbollsmålvakt. Där har ni med största sannolikhet Ystads IF:s nye handbollsbas. ”Jag brinner för det här och är smickrad över att bli tillfrågad”, säger Peter Kozma till YA-sporten.
Sport • Publicerad 26 april 2013
Förre fotbollsmålvakten Peter Kozma föreslås bli ny ordförande i Ystads IF handboll.
Förre fotbollsmålvakten Peter Kozma föreslås bli ny ordförande i Ystads IF handboll.Foto: +++

När Ystads IF tog både guld och brons vid ungdoms-SM i Norrköping förra helgen var Peter Kozma på plats. Den blivande YIF-basen, som nominerats av valberedningen som efterträdare till Peo Lind, har redan börjat trimmats in i sin nya roll. Och han njöt av det han såg i Norrköping.

– Jag ville titta på delar av YIF:s framtid. Vilka duktiga spelare och vilka engagerade ledare och föräldrar som finns runt lagen, säger Peter Kozma.

Även om Kozma är mest känd i fotbollskretsar efter sina uppdrag i bland annat IFK Simrishamn, Ystads IF och Rydsgårds AIF, har han ett handbollshjärta som bara växer.

– De senaste tre åren har jag kollat på Ystads IF väldigt mycket. Och det senaste halvåret har jag besökt träningarna åtminstone en gång i veckan, så jag vill påstå att jag börjar känna spelarna, säger han.

Vad är det i handboll som attraherar dig?

– Först vill jag säga att jag har ett stort idrottshjärta i största allmänhet. Jag brinner för föreningsliv i alla dess former.

– Handboll är en actionsport. Det händer mycket och sporten är fysisk. Sedan måste jag säga att jag är oerhört imponerad av målvakterna.

Har du provat på att vakta ett handbollsmål?

– Ja, killarna har fått prova på att skjuta på mig och som gammal målvakt kan jag garantera att jag i tio fall av tio hellre möter en fri fotbollsspelare än en fri handbollsspelare. De skjuter ju ruggigt hårt...

Värnar om ungdomarna

Även om YIF har som ambition att ta ytterligare ett kliv mot den absoluta Sverigetoppen är det inte bara elitfrågorna som intresserar Peter Kozma.

– YIF har en stor och väl fungerande ungdomsverksamhet, som måste prioriteras. Den biten får vi aldrig tumma på. Det finns väldigt mycket kunskap i föreningen som måste tas tillvara.

Du arbetar som bankchef på SEB i Ystad. Nyligen gjorde YIF-handbollen klart med Färs & Frosta sparbank som ny huvudsponsor. Ser du någon konflikt i detta?

– Nej, det gör jag inte. När jag är på jobbet representerar jag SEB. På fritiden är jag privatpersonen Peter Kozma. När jag engagerar mig i Ystads IF ser jag till föreningens bästa. Alla som vill sponsra YIF och hjälpa till att utveckla föreningen är mer än välkomna och jag är mycket tacksam över att vi har gjort klart med en ny huvudsponsor.

Peter Kozma förväntas att väljas till ny ordförande vid årsmötet i juli. Till årsmötet har Tony Hedin och Mats Nilsson avsagt sig omval. Anders Evander föreslås av valberedningen som ny ledamot i styrelsen.

Carl Johan Engvall
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.