Fotbollstokiga Hanna med på FC Barcelonas camp

Sport Artikeln publicerades

Nioåriga Hanna Nordahl i Hedeskoga är en av de mest inbitna fotbollstjejerna i sydöstra Skåne. Hon hoppas kunna bli proffs i framtiden och vägen dit går bland annat via den camp som arrangeras i Bjärred i nästa vecka av självaste FC Barcelona.

När YA-patrullen anländer till familjen Nordahl/Nilssons hus i Hedeskoga är Hanna heltaggad. Iförd en brasiliansk fotbollströja med Neymar på ryggen har hon laddat upp med inte mindre än tre fotbollar i trädgården, som för övrigt innehåller två nätförsedda målställningar.

Pappa Kola Nilsson får finna sig i att agera rundningsmärke när Hanna genomför vindsnabba överstegsfinter.

Förutom de två träningspass plus en match som Hanna genomför varje vecka med sin klubb IK Pandora blir det träning på egen hand i trädgården i princip varje dag. Att det ena källarfönstret råkade krossas vid ett tillfälle får väl ses som ett olycksfall i arbetet.

Hanna började intressera sig för fotboll redan i treårsåldern. Och det har hon storebror Mikael att tacka för. Mikael behövde någon att spela med i trädgården och då låg det nära till hands att be lillasyster ställa upp.

Eftersom Mikael är vänsterfotad började Hanna också använda vänsterfoten, trots att hon egentligen är högerfotad. Det har gjort att hon nu är i princip lika bra med båda fötterna, en synnerligen värdefull egenskap om man vill komma någonstans på den internationella scenen.

Och det vill Hanna. Hon har målet klart. Hon vill bli proffs i Brasilien.

Sina första internationella kontakter ska hon ta i nästa vecka. Tillsammans med 300 andra killar och tjejer ska hon då delta i ett fem dagar långt läger som FC Barcelona arrangerar i Bjärred. Det är Patrik ”Bjärred” Anderssons förflutna i den katalanska toppklubben som legat till grund för att arrangemanget blivit verklighet.

Fotbollsungdomarna kommer att delas in i olika grupper som sedan leds av en spansk huvudtränare och tre svenska assistenter. Fyra träningar per dag handlar det om.

-Det orkar jag. Inga problem, försäkrar Hanna.

Inte nog med att Hanna tränar i princip varje dag. Hon sitter ofta vid datorn också för att studera idolernas finter och ta efter dem. Idolen bland herrspelarna är som sagt Neymar i Brasiliens landslag. På damsidan är det Élodie Thomis i Frankrikes landslag som gäller.

-Hon är så bra! Jag vill bli som henne!

Det nyligen avslutade Europamästerskapet för damer gav upphov både till glädje och sorg för Hanna. Hon såg i princip alla matcher och njöt framför tv:n. Däremot var det en missräkning att favoritlaget Frankrike skulle åka ut mot Danmark.

-Ja, då blev jag sur. Frankrike har egentligen bättre spelare än Danmark och borde vunnit.

Redan nu blickar Hanna fram emot herrarnas VM i Brasilien nästa sommar. Om hon själv hade fått välja hade hon gärna följt mästerskapet på plats. Rio de Janeiro är en stad som hon läst och hört talas om och fattat tycke för.

-Jag vill åka och se VM men jag får nog inte för mamma och pappa.

Men att åka på internationell fotbollscamp med instruktörer från FC Barcelona är förmodligen inte så dumt det heller...