GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fotografiet från förr som kan rädda tennisturneringen

Den planerade tennisturneringen Svaneholm Open har fått grus i maskineriet. Inga tillstånd är klara. Men nu kommer hjälp från oväntat håll.
Svaneholm/London • Publicerad 1 april 2019 • Uppdaterad 2 april 2019
Tennis på en gräsplan på baksidan av Svaneholms slott.
Tennis på en gräsplan på baksidan av Svaneholms slott.
Foto: Sir V. Esset

Artikeln publicerad 1 april 2019

Redan från början stod det klart att det behövs en rad tillstånd för att anlägga tennisbanor i den känsliga miljön runt Svaneholms slott. Lagstiftningen är sträng och stora kulturhistoriska värden står på spel. Men ett tidigare okänt fotografi från arkivet hos Wimbledonarrangörerna i All England Lawn Tennis & Croquet Club kan snabba på processen betänkligt.

– Jag fick höra talas om den här grästurneringen och någonstans i mitt bakhuvud fick jag en tanke som ledde mig ner till vårt arkiv. Där hittade jag det gamla fotot från Svaneholm. Det måste ha fastnat på min näthinna vid något tillfälle, säger sir William Serena, klubbens arkivarie.

På foto syns ett antal kvinnor spela tennis på en gräsplan vid Svaneholms slott. På en liten gulnad lapp som var fäst med ett gem kan man läsa Swanehölm Sweden 1906. Fotograf uppges vara en sir V. Esset. Troligtvis så är en av spelarna Märtha Adlerstråhle som två år senare blev Sveriges första kvinna i ett olympiskt spel. Hon kom hem med en bronsmedalj från OS i London. Kanske var det i samband med det som fotot hamnade i det brittiska arkivet.

Tennisspelaren Märtha Adlerstråhle 1858-1956 var den första svenska kvinnan som deltog i ett olympiskt spel.
Tennisspelaren Märtha Adlerstråhle 1858-1956 var den första svenska kvinnan som deltog i ett olympiskt spel.
Foto: Wikimedia Public Domain

Att det har funnits tennisbanor vid Svaneholms slott är något som tycks ha fallit helt i glömska, men kan få stor betydelse i den fortsatta tillståndsprocessen.

– Det här är mycket intressant. Om det här stämmer hamnar tillståndsfrågan i helt ny dager. I den kulturhistoriska bedömningen tittar vi på hur det har sett ut tidigare i området. Det kan bli så att vi beslutar om ett föreläggande om att återställa marken till den här statusen, säger handläggaren på länsstyrelsen Matt Swilander.

Åtgärden kan beslutas utifrån ett nytt direktiv med syfte att lyfta fram och bevara idrottshistoriskt intressanta objekt.

– Vi har ju tidigare sett hur garageporten från Björn Borgs barndomshem i Södertälje har hamnat på museum. Tennisen är en del av den svenska 1900-talshistorien och det kan mycket väl vara så att Svaneholm var med från allra första början, säger Matt Swilander.

Om förslaget tar skruv finns det ytterligare fördelar att se fram emot. Flera företag har hört av sig med intresseförfrågningar för att få serva med mat och dryck, till exempel asiatiska Thai Break och dryckesföretaget Deuce bar.

Det står också klart att pensionärer som är snabba kommer att få gå in gratis.

– Pensionärer har ju lika många ATP-poäng som många av de bästa tennisspelarna i världen. Det är klart att vi måste ta hand om dem, säger arrangören.

Personer med ATP-poäng kan boka sin plats genom att ringa 0411-15 30 40 idag första april.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.