Från Stortorget till Sergels Torg

Fredrik Görefält ser sig själv som en tävlingsmänniska och söker ständigt nya utmaningar både på och utanför fotbollsplanen. Därför lämnar han nu Ystads IF och jobbet hos Ystadspolisen.
Sport • Publicerad 29 januari 2002

I dag börjar ett nytt liv - som polis i Stockholm city och som fotbollsspelare i division 2-klubben Vallentuna BK. - Det var dags att röra på sig. Mitt kontrakt med YIF gick ut och det är inte mycket som håller mig kvar i Ystad förutom vänner och familj. Nu vill jag känna på pulsen direkt och därför sökte jag mig till Stockholm, berättar Fredrik "Kalle" Görefält, utsedd till sydöstra Skånes främsta fotbollsspelare 2001. Det är alltså i första hand av yrkesmässiga skäl som han bestämmer sig för att lämna Skåne och känna på storstadslivet. Samtidigt var det viktigt att lösa fotbollsbiten också. - Jag har varit i kontakt med åtta olika klubbar, allt från allsvenskan till division 3. Jag hade gärna testat både allsvenskan och superettan men tyvärr drog det ut på tiden. En tränare sa att han ville titta på mig men sedan kontaktade han aldrig mig och då tröttnade jag. Så till slut blev det Vallentuna. Fredrik Görefält har spelat för den klubben tidigare. När han gick polishögskolan i Stockholm 1998 representerade han Vallentuna i division 2. - Jag hade lika roligt där som jag haft i YIF. Årets mål för klubben är tydligen att placera sig bättre än i fjor då det blev en femteplats i tvåan. Efter att ha gått ut polishögskolan återvände han till Skåne och hamnade i Ystad sommaren 1999. Först väntade några månaders praktik - sedan blev han anställd. - Det har varit väldigt intressant men jag har också länge velat jobba i en större stad. I slutet av november bestämde jag mig för att söka mig till Stockholm och fick en positiv reaktion direkt. De tog emot mig med öppna armar, säger Fredrik Görefält. Har det varit svårt att kombinera polisyrket med elitfotboll? - Det har inte varit svårt här i Ystad i alla fall. Jag har haft helt otroliga kollegor som hjälpt mig på alla sätt. Vad förväntar du dig av jobbet i Stockholm? - Jag räknar med ett hårdare arbetsklimat, lite mer varierande situationer och grövre brottslighet. Min uppgift blir, precis som i Ystad, att tillhöra ordningsenheten och åka radiobil. Vår utgång blir Södermalm och sedan rör vi oss mestadels i city och täcker även upp Djurgården, Lidingö och Kungsholmen. I går gick flyttlasset till Stockholm. Eftersom han hittat en lägenhet precis vid Södermalm har han nära till jobbet - ett jobb som han börjar på i dag. Tro nu inte att Fredrik Görefält nöjer sig med att jobba i Stockholm city. Enligt honom är det här bara ett steg på vägen till något större. - Jag vill inte säga exakt vad det handlar om men jag kan säga som så att det är en form av specialstyrka och att det är betydligt tuffare än att jobba i city. Fredrik Görefält är redan på jakt efter nya utmaningar. Så är det med tävlingsmänniskor.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.