Annons

Fransson: "Har inte tagit någon dopning"

Jenny Franssons fyraåriga dopningsavstängning står fast. Brottaren kommer att överklaga domen till Idrottens skiljedomstol (Cas).
Brottning • Publicerad 14 oktober 2020
Jenny Fransson. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Franssons ombud Mats Larsson säger att han inte väntade sig en frikännande dom från Riksidrottsnämnden (RIN).

– Men jag tycker åtminstone att de ska försöka förstå mig och mitt expertvittne, som är på en mycket högre vetenskaplig nivå än deras expertvittnen, säger han till TT.

Annons

Ett av Larssons och Jenny Franssons huvudargument har varit att det är laboratoriet bakom analysen av dopningsprovet som har gjort fel, och som inte levt upp till internationella dopningsbyrån Wadas kriterier. Det tror Fransson även efter RIN:s beslut.

– Ju längre tiden har gått så har min teori mer blivit att jag faktiskt inte tror att jag har haft det i mig. Jag vet inte hur jag skulle ha kunnat få i mig det. Jag tror helt klart att det är något fel, säger Fransson till SVT.

Besviken på RF

Sedan det positiva dopningsprovet i februari har hon inte haft något med idrott att göra, säger hon. Hon säger att hon är besviken på sig själv för att hon litat blint på laboratoriet, och känner även besvikelse mot Riksidrottsförbundet (RF), som hon menar inte har utrett saken alls.

– Jag har förstått att det här (ämnet) finns i krämer och sådant som man smörjer på ögonfransar. Det finns i pulver, i sprej och i tabletter. Det jag har fått veta från RF är att det bara finns i tabletter. Det var därför min teori från början var att någon måste ha stoppat i mig det, för jag vet ju själv om jag tar en tablett. Men sedan ju mer jag själv har googlat så ser jag att det finns i andra former.

Riksidrottsnämnden skriver i sin dom att brottaren inte har kunnat lägga fram tillräckligt stöd för att det skulle ha begåtts något fel från laboratoriets sida. Beslutet att slå fast avstängningen var enhälligt och Bo Bengtsson, vice ordförande i Riksidrottsnämnden, utvecklar resonemanget:

– Frågan var om Huddinge-laboratoriets tester levde upp till Wada-reglerna och om de hade genomförts på ett korrekt sätt. Försvaret hävdar att man brutit mot specifikationen. Huvudregeln är att vi ska lita på Huddinge-labbets resultat eftersom de är licensierade av Wada. Det har vi gjort i detta fallet.

– Det blir alltid svårt när det är experter mot experter som inte är överens. Vi kom fram till att man har följt specifikationen, det är huvudsaken.

Strängast möjliga straff

RIN menar att ett Wada-ackrediterat dopningslaboratorium måste anses ha den kompetens som krävs för att utföra det komplicerade analysarbetet. För att motbevisa det krävs en tydlig utredning som visar att det förekommit en avvikelse från Wadas standard, som orsakat det positiva resultatet.

– Hade det funnits fakta om att fel har begåtts hade det varit en annan fråga. Det faller på det, det går inte att visa att man frångått specifikationen, säger Bengtsson.

Fransson, OS-bronsmedaljör 2016, fastnade i ett dopningstest i början av året. Dopningsnämnden gav henne strängast möjliga straff, fyra års avstängning, för att hon testats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron.

Annons

Då hade hon redan kastats ut ur Sveriges OS-trupp och stoppats från EM.

Fakta: Jenny Fransson

Född: 18 juli 1987 i Karlstad.

Bor: Helsingborg.

Klubb: Gällivare SK.

Medaljer, OS: Brons i 69 kg i Brasilien 2016. VM: Guld i 72 kg i Kanada 2012, silver i 68 kg i Kazakstan 2019. EM: Guld i 72 kg i Ryssland, brons i 68 kg Ungern 2019, brons i 72 kg i Finland 2008.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons