Annons

Frida Karlsson hoppar av Tour de Ski

Frida Karlsson hoppar av Tour de Ski. Beskedet kom med mindre än en timme till start i dagens sprint.
"För att inte riskera resterande del av säsongen är det klokaste beslutet att avbryta tävlandet", säger landslagschefen Anders Byström i ett uttalande.
Skidor • Publicerad 9 januari 2021
Frida Karlsson under en av de tidigare etapperna under årets Tour de Ski.
Frida Karlsson under en av de tidigare etapperna under årets Tour de Ski.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/tT

När Norge valde att stå över hela tävlingen blev Karlsson en av förhandsfavoriterna till att vinna den klassiska längdtouren. Men efter att ha startat Tour de Ski starkt gick hon plötsligt inte att känna igen under tisdagens 10-kilometerslopp i Toblach. 21-åringen var långt efter täten och berättade efteråt varför.

– Det hände en liten olycka i morse på rummet. Jag skulle köra chins i en dörröppning och så släppte den, och så ramlade jag rakt ner i backen, sade Karlsson till SVT.

Plågad av smärtor

Annons

Hon valde trots allt att tävla vidare, men har även i de efterföljande etapperna plågats av smärtor, och inte kunnat utmana i toppen.

Med mindre än en timme till lördagens sprint i Val di Fiemme, den näst sista etappen på touren, kom beskedet att Frida Karlsson hoppar av touren.

"Hon kan i dagsläget inte göra sig själv rättvisa och för att inte riskera resterande del av säsongen är det klokaste beslutet att avbryta tävlandet. Frida har tagit beslutet tillsammans med det medicinska teamet och tränarteamet", skriver Sveriges landslagschef Anders Byström i ett uttalande.

Andersson ny trea

Karlsson låg trea i sammandraget inför dagens etapp, 1.42 bakom ledande amerikanskan Jessica Diggins. En bra insats i sprinten hade kunnat ge svenskan, som är en erkänt stark klättrare, slagläge inför söndagens ökända avslutningsetapp uppför Alpe Cermis.

Nu blir i stället Ebba Andersson det enda kvarvarande svenskhoppet. Efter Karlssons strykning tar Andersson klivet upp på tredjeplats i sammandraget. Hon är 1.45 bakom Diggins.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons