Friidrottsmuta gick till presidentkampanj
På måndag, en dag efter att Diack fyllt 87 år, inleds rättegången i Paris mot sex friidrottshöjdare, en rättegång som väntas ta tio dagar, skriver L'Equipe.
Diack är anklagad för givande och tagande av muta, trolöshet och organiserad penningtvätt och riskerar upp till tio års fängelse.
Senegalesen var ordförande i internationella friidrottsförbundet IAAF (som numera heter World Athetics) mellan 1999 och 2015. Enligt åtalet fick Diack motsvarande drygt 14 miljoner kronor från Ryssland som han använde till Macky Salls presidentkampanj i Senegal 2012, som Sall vann. I utbyte ska Diack ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.
Nekar till anklagelserna
Diack har nekat till anklagelserna och hans försvarsadvokat beskriver honom som en "man med höga värderingar och principer". Han har tillägnat nästan hela sitt liv till allmänheten och till idrotten, säger advokaten Simon Ndiaye till Reuters.
Det var i december 2014 som omfattande dopning inom rysk friidrott avslöjades. Internationella antidopningsorganisationen Wada startade en utredning som ledde till att Diack greps i november 2015. Samtidigt stängdes det ryska friidrottsförbundet av.
Det internationella friidrottsförbundet har fortfarande inte släppt in det ryska förbundet i gemenskapen. Ryska friidrottare tillåts enbart tävla internationellt om de kan garantera att de inte är dopade och enbart under neutral flagg.
Sonen också åtalad
Franska åklagare säger till nyhetsbyrån AFP att förutom dopningsdöljandet ska det ha funnits en överenskommelse mellan Diack och Ryssland för att underlätta för förhandlingarna för ryska sponsorer och tv-bolag inför VM i Moskva 2013.
Att rättegången hålls i Frankrike beror på att penningtvätt ska ha skett där.
Även Diacks juridiske rådgivare Habib Cissé och IAAF:s tidigare antidopningschef Gabriel Dollé står åtalade för att ha agerat mellanhänder och för att ha tagit emot mutor. De franska åklagarna anklagar även Lamine Diacks son Papa Massata Diack (som varit konsult åt IAAF) som man anser ha haft en central roll i korruptionshärvan. Papa Massata Diack kommer dock inte att vara med på rättegången eftersom Senegal inte gått med på att lämna ut honom till Frankrike. Han har förhörts i Senegal.
Rättegången sköts upp
Även förra ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, och tränaren Alexej Melnikov är åtalade men kommer inte att medverka i Paris-rättegången. En internationell arresteringsorder har utfärdats för dem.
Rättegången skulle ha börjat den 13 januari, men sköts upp bara timmarna före starten sedan åklagarna begärt mer tid för att gå igenom bevismaterial från förhören med Papa Massata Diack.
Fakta: Den ryska dopningsskandalen
Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.
McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.
Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen gäller fortfarande. Ett stort antal ryska friidrottare har getts tillåtelse att tävla internationellt under neutral flagg.
Till sommar-OS i Rio 2016 fick varje idrott besluta om ryskt deltagande. 271 ryska idrottare deltog, dock inga friidrottare.
Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.
Den 20 september 2018 hävde Wada avstängningen av den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Villkoret var att Wada skulle få tillgång till Rusadas all data kring dopningstester, vilket man fick i januari 2019.
I september bad Wada om förtydligande kring en del data efter att ha funnit brister och oegentligheter i testdatan. Därefter har Wada hittills gått vidare med 47 av 145 misstänkta dopningsfall.
Den 9 december beslutade Wadas styrelse att följa granskningskommitténs förslag och stänga av rysk idrott i fyra år.