Annons

Friska idrottare kan stoppas från OS

SOK-läkaren Jakob Swanberg varnar för att friska idrottare kan stoppas från OS. Orsaken är att Kina har en annan gräns än till exempel Sverige för hur höga virusnivåer som krävs för att ses som coronasmittad.
Olympiskt • Publicerad 11 januari 2022
Curlinglandslaget, med skippern Anna Hasselborg, är ett av Sveriges guldhopp i vinter-OS. Arkivbild.
Curlinglandslaget, med skippern Anna Hasselborg, är ett av Sveriges guldhopp i vinter-OS. Arkivbild.Foto: Javad Parsa/AP/TT

Med mindre än en månad kvar till vinter-OS sprids omikronvarianten av coronaviruset i snabb takt. Allt fler fullvaccinerade idrottare och ledare smittas.

Svenska skidlandslaget har klarat sig utan fall hittills den här vågen. Men landslagschefen Anders Byström är orolig.

Annons

– Vi har nu sett att andra landslag som alpint och handboll fått smitta i laget. Det är skräcken nu innan OS, att även vi skulle få ett positivt fall, säger Byström.

"Det är skräcken"

Alla idrottare och ledare måste lämna två negativa tester inom 96 timmar före avresan till Peking.

– Skulle något vara positivt där då kommer man inte att kunna åka över. Det är skräcken att det även kan bli falska positiva testsvar. Det vet man aldrig. Att man måste sitta med hjärtat i halsgropen och vänta på svar är inte roligt sista biten in på OS, säger Byström.

Skillnaden mot sommar-OS i Tokyo för ett halvår sedan är stor. Då skyddade vaccinet bättre mot smitta.

Jakob Swanberg, läkare vid Sveriges olympiska kommitté (SOK), säger:

– Jag har mycket svårt att tänka mig att alla som planerat att åka till Peking kan komma i väg som planerat. Det är en sådan utbredd smittspridning att vi får räkna med att det kommer att bli individer som inte kommer att få sin OS-dröm uppfylld. Då tänker jag globalt.

”Besvärande scenario”

Samtidigt finns oenighet mellan de kinesiska arrangörerna och medicinsk expertis från övriga världen om vilka regler som ska gälla för själva testningen och för gränsvärden för positiva testsvar inför OS.

Det handlar bland annat om CT-värdet som anger virusnivåer i provet. Kina har en lägre gräns än Sverige och de flesta andra länder.

Det kan teoretiskt innebära att en idrottare som får ett negativt svar på sitt PCR-test i Sverige blir stoppad i Peking.

– Det skulle vara ett väldigt besvärande scenario, eftersom då finns risken att hamna i karantän, missa hela sitt OS och sedan få åka hem utan att något är fel, säger Jakob Swanberg.

Annons

– Detta har vi jobbat jättemycket med att påverka. Inte bara vi från Sverige, utan ett helt nätverk av flera internationellt kunniga medicinska personer och läkare. Men det är inte lätt att påverka de kinesiska organisatörerna.

Uppföljning av fallen

Arrangörerna i Kina och IOK kommer att skapa en medicinsk panel med experter som ska titta på varje individuellt fall där någon testats positivt på plats i Peking. Det kan bli situationer där en aktiv eller ledare som testats positivt får möjlighet att snabbt komma tillbaka in i OS-bubblan.

Det beskedet tycker Jakob Swanberg är bra, men han har frågor:

– Hur stor kapacitet har den panelen? Samtidigt blir det ganska tidskritiskt eftersom det är kort tid mellan ankomst till Kina och när man ska tävla.

Anders Byström säger att det kommer att bli en lättnad när skidlandslaget klarat de första testerna och får checka in i OS-byn:

– OS-byn blir nog den mest smittsäkra platsen på jorden, säger Byström.

Fakta: Coronargler under vinter-OS i Peking

Aktiva, ledare, media och andra OS-ackrediterade måste genomgå en omfattande testprocedur för att få plats i ”OS-bubblan” i Peking utan att sitta i 21 dagars karantän.

Följande gäller:

Man ska vara fullvaccinerad, minst två doser.

Två PCR-tester ska göras inom 96 respektive 72 timmar före avresa. Båda dessa tester ska uppvisa negativt resultat för att OS-resenären ska få klartecken att resa till Kina.

På flygplatsen görs nya tester och sedan väntar daglig testning under vistelsen.

Vid ankomst till Peking görs en genomgång av passagerarna på planet så att ingen har insjuknat under resan. Om någon blivit sjuk hamnar den personen och de som suttit intill i karantän.

Det kommer att finnas tydliga regler för var varje ackrediterad person får vistas och hur transporter går till. Det är ej tillåtet att ”turista” i Kina under OS-dagarna.

Blir någon sjuk under OS-perioden hamnar personen i karantän.

Fakta: Coronargler under vinter-OS i Peking

CT är en förkortning av "cycle threshold" och anger vid vilken cykel i PCR-reaktionen den uppmätta substansen blir mätbar.

Ju lägre CT-värde, desto större mängd av den uppmätta substansen, i det här fallet coronaviruset.

CT-värdet ger en indikation på hur mycket virus provet innehåller och kan ge en uppfattning om eventuell smittsamhet hos personen.

Ett CT-värde är inget absolut mått på virusmängd, utan påverkas av saker som vilket instrument analysen utförs på samt provtagningsteknik.

Om virushalten i provet är låg kommer CT-värdet att följas av kommentaren ”svagt positiv”. Eftersom analysmetoderna skiljer sig åt, kan samma numeriska CT-värde från olika analysinstrument komma att kommenteras olika.

Källa: Region Skåne

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons