Annons

Gammalt blandas med nytt i Skurups BTK

Sedan IF Ale degraderats står det sydöstskånska hoppet i division 2-pingisen till Skurups BTK, ett lag som har kvar hemmasönerna Thomas Håkansson och Viktor Johansson men i övrigt består av nya spelare.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Bordtennis • Publicerad 21 september 2023
Thomas Håkansson och Viktor Johansson i Skurups BTK ser fram emot en spännande säsong i division 2 med nya medspelare.
Thomas Håkansson och Viktor Johansson i Skurups BTK ser fram emot en spännande säsong i division 2 med nya medspelare.Foto: Fredrik Sörensson

Trots en lite ryckig fjorårssäsong hamnade Skurup på fjärde plats i tvåan. Laget började extremt starkt med två raka 8–0-segrar men dalade i tabellen senare på grund av sjukdomar och annan frånvaro. I åtta av 14 matcher tvingades Skurup ställa upp med ett icke-ordinarie lag.

– Vi kunde inte spela med fullt lag speciellt många matcher. Med tanke på det var vi jättenöjda med placeringen. Tanken är något liknande som i fjor. Målsättningen är i grunden att stanna kvar i serien, säger Thomas Håkansson.

Annons

Det är ett till stora delar nytt lag som ska göra jobbet den här gången. Borta är Dominykas Samuolis och Emilio Kah, som visserligen inte medverkade fullt ut förra säsongen heller. De ersätts med två spelare med bakgrund från Blekinge samt en islänning.

Tobias Rölldahl kommer från Karlshamn och Albin Johansson från Kalmar. Islänningen heter Magnus Hjartarson.

Tobias har varit landslagsman i paralandslaget och har meriter från flera säsonger i division 2. Han gick pingisgymnasiet i Eslöv tillsammans med Thomas och Viktor för ett tiotal år sedan.

Albin mötte Skurup när han spelade för Karlshamn i division 3 härom året.

23-årige Hjartarson bor och pluggar på Island men har varit och tränat med ett par olika svenska klubbar tidigare och deltagit i några större tävlingar. Det var på den vägen som Skurup kom i kontakt med honom. Tanken är att han ska resa hit de sju gånger som Skurup spelar seriesammandrag.

– Han är väldigt angelägen om att få spela i division 2 och i Sverige. Vi har inte träffas honom än men vi har ju sett vilka resultat han gjort och då bör division 2 vara en bra nivå för honom, säger Thomas.

Precis som för Magnus är grundtanken att Tobias och Albin ska sköta sin träning på respektive hemort.

Skurups BTK var uppe i ettan för tio år sedan. Klubben ramlade ner i tvåan och kort därefter försvann både spelare och ledare så man fick börja om. 2022 blev första året i division 2 sedan återstarten. Innan dess var Skurups BTK till och med nere i division 4 och vände.

”Det kommer alltid att vara bortfall och sjukdomar så vi är glada över att vi är fem spelare nu.”
Thomas Håkansson

– Tvåan är rätt så bra klass för oss i och med att vi inte tränar så himla mycket. Nu försöker jag och Thomas träna en gång i veckan. Om vi legat i ettan hade vi fått träna betydligt mer, säger Viktor Johansson.

Viktor har haft nio års uppehåll men började igen inför förra säsongen.

Annons

– Huvudanledningen till att jag är här är för att jag ska vara tränare för ungdomarna men jag vill spela själv också för att kunna hänga med och hjälpa dem bättre. Så att man kommer in i det lite mer, utvecklar Viktor.

Thomas och Viktor anser sig vara relativt jämbördiga spelmässigt men Thomas ranking är högre eftersom han spelat och tävlat mycket mer än Viktor.

Det är dock inte självklart hur man kommer att ställa upp laget. Det är fritt fram att laborera och ändra efter dagsform och motstånd.

Thomas och Viktor tycker det är skönt att vara fem spelare, trots att bara fyra åt gången spelar.

– Vi lärde oss mycket av i fjor då vi bara var fyra och inte fick ihop lag i åtta av 14 matcher. Det kommer alltid att vara bortfall och sjukdomar så vi är glada över att vi är fem spelare nu, säger Thomas.

Det finns åtta lag i serien. Ettan går direkt upp, tvåan kvalar, sexan återkvalar medan sjuan och åttan åker direkt ur.

– Möjligheten finns att vinna men det är svårt att säga var vi står eftersom vi inte har stenkoll på vad de andra lagen kommer med. Vi själva saknar den topp som Dominykas var i fjor men vi har ett mycket jämnare lag, säger Thomas Håkansson.

Skurups BTK inleder sitt seriespel mot Malmö och Bjärred i det inledande sammandraget i Bjärred nu på lördag.

15 oktober är det dags för sammandrag på hemmaplan i Skurup. Då svarar Kristianstad och Kågeröd för motståndet.

Fredrik SörenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons