Annons

Gerhardsson kan få avsluta med hemma-EM

Ett av sina enklare beslut.
Peter Gerhardsson, 63, behövde inte tänka länge när han fick frågan om att stanna som förbundskapten för damlandslaget över EM 2025.
– Jag har från dag ett fått en väldigt bra miljö att jobba i, säger han.
Fotboll • Publicerad 10 februari 2023
Peter Gerhardsson under EM i England förra året. Arkivbild.
Peter Gerhardsson under EM i England förra året. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

Sedan Gerhardsson tog över som förbundskapten 2017 har han tagit Sverige till fyra raka mästerskap. Det har resulterat i bland annat VM-brons 2019, OS-silver 2021 samt en semifinaluttåg i EM 2022. Till sommaren väntar nästa stora uppgift: VM i Australien och Nya Zeeland.

Gerhardsson kan nu förbereda sig för sommarens stora höjdpunkt med ett nytt kontrakt som sträcker sig över EM 2025.

Annons

– Man har varit tränare i många år, stått i situationer om man ska vara kvar eller inte, det här var ett av mina enklare beslut. Jag har från dag ett fått en väldigt bra miljö att jobba i, säger han på en pressträff.

Drömmer om hemma-EM

Det sista 63-åringen gör, om kontraktet inte förlängs ytterligare, är att leda landslaget över EM 2025 – ett mästerskap som Sverige tillsammans med Danmark, Norge och Finland ansökt om att få arrangera.

– Det vore fantastiskt att få ett EM på hemmaplan, framför allt när damfotbollen är på väg, med EM senast i England – och VM i Australien och Nya Zeeland tror jag kommer vara ganska stort.

Gerhardsson vill inte svara på om det nya avtalet var det sista han skrev på eller inte.

– Man vet aldrig, i nuläget funderar jag inte på några sådana saker. Jag är ganska bra på att inte fokusera så mycket på framtid utan leva i nuet.

Andra erbjudanden

Han hade andra anbud.

– Man får alltid de frågorna, det har jag fått under alla år och för mig är det egentligen samma svar: det finns alternativ, det finns förfrågningar på olika sätt. Sedan har jag aldrig pratat om det, eller hur nära det är.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i en kommentar på förbundets hemsida:

"Vi är väldigt nöjda med Peter Gerhardssons förlängning som förbundskapten. Peter och hans stab har under många år arbetat med laget på ett imponerande sätt, stått för ett bra ledarskap och fortsatt nå fina resultat i de stora mästerskapen".

För damlandslaget väntar årets två första landskamper inom kort. Först mot Kina i Marbella den 16 februari, därefter mot Tyskland i Duisburg fem dagar senare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons