Annons

Grant fortsätter storspela – tvåa i US Open

Svenska amatören Linn Grant imponerar stort i US Open. 21-åringen ligger tvåa och får gå i ledarbollen i årets sista major.
Golf • Publicerad 11 december 2020
Svenska amatören Linn Grant, med pappa John som caddie, är med i toppstriden i US Open.
Svenska amatören Linn Grant, med pappa John som caddie, är med i toppstriden i US Open.Foto: Christer Höglund/TT

Linn Grant är rankad som världens femte bästa amatörspelare och var med när Sverige i år vann lag-EM för tredje gången i följd.

Men nu glänser skånskan rejält på den allra största golfscenen, den anrika majorn US Open.

Annons

Grant har inlett tävlingen på Champions Golf Club i Houston med två raka 69-rundor och är totalt fyra slag under par. De flesta långt mer meriterade konkurrenterna – däribland sydkoreanska världsettan Ko Jin-Young och en drös tidigare majorvinnare – kan än så länge inte matcha det spel som Linn Grant har visat upp i Texas.

En jätteöverraskning för de flesta, men inte för Grant själv.

– Jag om någon borde väl veta vad jag kan, tänker jag, säger hon med lagom kaxigt självförtroende till Viaplay.

– Jag har följt min plan hyfsat bra, jag har bara försökt spela så enkelt som möjligt.

Tre bakom Shibuno

Efter två rundor ligger svenskan ensam tvåa, tre slag bakom japanskan Hinako Shibuno som vann British Open i fjol. Nu väntar spel i ledarbollen i årets publikfria 75:e upplaga av US Open.

Faktum är att Linn Grant – fostrad på Rya GK utanför Helsingborg och nu collegestudent på Arizona State University – storspelade på ett liknande sätt redan som 18-åring majordebutant i just US Open, sommaren 2018. Då låg hon fyra halvvägs in i tävlingen, bara för att sedan klappa ihop rejält under slutvarven och sluta 57:a.

Nu hoppas Grant, som har sin pappa John som caddie, att hon är bättre förberedd på vad som väntar.

– Då när jag gick ut på tredjevarvet blev det väl lite som en chock. Helt plötsligt kom jag på att det var massa kameror överallt, det var mycket folk och jag blev lite stressad i den situationen. Det var en bra lärdom både till nu och framtida tävlingar.

Tio svenskor

Hela tio svenskor är med i årets US Open – nytt rekord – och sju av dem får spela vidare i helgen. Och det är de unga amatörerna som verkligen gör succé. Närmast bakom Grant finns två lagkompisar från EM-guldlaget: 20-åriga Ingrid Lindblad delar 14:e plats på ett under par och 21-åriga Maja Stark delar 20:e plats på par.

Av de blågula proffsen är Linnea Ström, Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist bäst, alla +2 och på delad 36:e plats.

Annons

US Open sköts upp från juni till december på grund av coronaläget och prispotten är den största inom damgolfen, där vinnaren får en check på en miljon dollar (drygt åtta miljoner kronor).

Amatörer får visserligen inte ta emot prispengar, men Linn Grant kan trösta sig med att hon kan skriva golfhistoria om hon fortsätter sitt imponerande spel i helgen.

Svensk golfhistoria har förresten skrivits förr i US Open. Det var här som Liselotte Neumann tog Sveriges första majortitel någonsin 1988 och Annika Sörenstam har vunnit tre gånger, senast 2006 vilket är den enda europeiska segern sedan millenieskiftet.

Fakta: Ställningen i US Open

1) Hinako Shibuna, Japan, – 7.

2) Linn Grant, Sverige, –4.

3) Kaitlyn Papp, Megan Khang, Amy Olson, alla USA, –3.

Övriga svenskor som klarade "cutten":

14) Ingrid Lindblad, –1.

20) Maja Stark, par.

36) Linnea Ström, Pernilla Lindberg, Anna Nordqvist, +2.

47) Madelene Sagström, +3.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons