Annons

Grönt ljus för flera ligor i Danmark

Danmark har lättat på restriktionerna efter nedstängningen i coronapandemin.
I "fas två" får landets professionella idrottsligor grönt ljus att köra i gång – bland dem både damernas och herrarnas toppfotboll.
Fotboll • Publicerad 9 maj 2020
Nanna Christiansen (mitten, här i landslaget) och hennes Brøndby har fått grönt ljus att träna och spela matcher igen.
Nanna Christiansen (mitten, här i landslaget) och hennes Brøndby har fått grönt ljus att träna och spela matcher igen.Foto: Armando Franca/AP/TT

Det är den danska regeringen som kommer med nyheten att det nu är fritt fram för flera av landets professionella idrottsserier, bland annat herrarnas två högsta fotbollsligor och den högsta på damsidan – men utan åskådare och med krav att följa ett medicinskt regelverk.

Beskedet rör även handbollsligorna, herrarnas ishockeyliga och andra professionella idrotter där utövarna lever på inkomsten från sin idrott.

Annons

Kulturministern Joy Mogensen (S) menar att det är viktigt både för idrottarna och för den sportintresserade befolkningen att idrotten kommer i gång igen.

– Ligorna måste slutföra sina serier och återuppta träningen, och vi är många som har saknat att följa med i Superligan. Det kan vi nu, även om det blir från soffan, säger Mogensen.

– Det har varit viktigt att även få med damernas liga tillsammans med de andra toppligorna i Danmark. Det hade varit ett stort nederlag för hela utvecklingen av flickfotboll och professionaliseringen av damligan om vi inte hade kunnat kora en mästare på rätt sätt.

Flera av ligorna som nu fått grönt ljus har redan avslutat sina säsonger, men de kan åtminstone återgå till träning och inleda nya säsongen inför stängda dörrar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons