GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Grönt ljus till OS-simmare som vägrar munskydd

Alla amerikanska simmare bär munskydd när de möter pressen i Tokyo simarena.
Men ovaccinerade Michael Andrew slipper.
Nu ger USA:s olympiska kommitté klartecken, rapporterar .
Olympiskt • Publicerad 30 juli 2021
Michael Andrew under OS i Tokyo.
Michael Andrew under OS i Tokyo.
Foto: Matthias Schrader/AP

Inledningsvis reagerade den nationella kommittén och ansåg att Andrew, som har USA:s bästa tid på 100 meter bröstsim, brutit mot de japanska reglerna rörande covid 19 när han valde att möta pressen utan munskydd efter ett lopp på fredagsmorgonen.

Några timmar senare lät det annorlunda. Och nu tillåts simmaren, trots gällande regler, slippa munskyddet under intervjuerna. Själv försvarar Andrew sin vägran med att andningen tar stryk efter uppoffringen i bassängen.

– Så jag känner att min hälsa är lite mer knuten till att kunna andas än till att skydda det som kommer ur min mun, säger han till tidningen.

Simmaren, som även är ovaccinerad, har tidigare förklarat det beslutet med att en vaccinering riskerar att krocka med träningsschemat.

Enligt de senaste reglerna i den så kallade playbooken för de aktiva som tävlar vid sommarspelen i Tokyo så är det okej att tillfälligt ta bort munskyddet i möte med pressen, om man måste.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.