Gröstorps IF får skrällpris: ”Vi skördade några offer”

Fotboll Artikeln publicerades
Emil Löfvalls målhunger var en bidragande orsak till att Gröstorps IF slog ut IFK Simrishamn ur YA-cupen. Den prestationen var i sin tur en grundläggande anledning till att Gröstorp tilldelas årets skrällpris.
Foto: Mark Hanlon
Emil Löfvalls målhunger var en bidragande orsak till att Gröstorps IF slog ut IFK Simrishamn ur YA-cupen. Den prestationen var i sin tur en grundläggande anledning till att Gröstorp tilldelas årets skrällpris.

Gröstorps IF slog ut ”storebror” IFK Simrishamn ur YA-cupen och tog sig hela vägen fram till semifinal. En unik prestation i klubbens historia. Nu belönas Gröstorps IF med förre YA-medarbetaren Jan Anderssons skrällpris på 5 000 kronor.

– Det tackar man för. Vi skördade ju några offer på vägen, säger Bo-Inte Widerberg, ”Mr Gröstorps IF”.

Division 6-klubben Gröstorps IF tillhör strykgängen i YA-cupen.

Det är rå fakta som Bo-Inge Widerberg inte gör några försök att linda in i bomull. Klubben överlever sällan mer än en omgång.

– Kanske har vi någon gång varit framme i omgång tre, men då har vi nog fått stå över en match. Semifinalplatsen är med marginal det bästa vi har gjort i YA-cupen, säger han.

Gröstorp svarade för en skräll i den tredje rundan, när Liga 06 eliminerades. Men det var ändå inget mot vad som skulle ske i kvartsfinalen.

Mot alla odds besegrades IFK Simrishamn med 4-3 på Impevallen. Då ska man veta att IFK Simrishamn är bättre än på många år och toppar division 4 utan en enda förlust. Gröstorp är ett mittenlag i division 6...

– Det är alltid mycket speciellt att möta IFK Simrishamn. I princip alla våra pågar har någon gång spelat i IFK, säger Widerberg.

Blev ni underskattade?

– Ja, det kan ha bidragit. Sedan fanns det spelare i Simrishamn som skyllde på att planen var liten, men med så många tekniska spelare som finns i deras lag borde detta inte vara något problem.

I seriespelet har det inte gått lika bra, utan Gröstorp ligger just nu på en femte plats i den sydöstra ”sexan”.

Jan Andersson, tidigare YA-medarbetare, har instiftat priset
Jan Andersson, tidigare YA-medarbetare, har instiftat priset "Årets överraskning" i YA-cupen.

– Vi har blandat och gett. Mycket handlar om inställning. Mot Rörum var det exempelvis väldigt lojt, medan det visades en helt annan motivation mot topplaget Esperöd.

– Sedan ska man inte glömma våra målvaktsproblem. Redan i den första träningsmatchen blev vår ordinarie målvakt Emil Kristoffersson korsbandsskadad och sedan har det närmast gått troll i det. Jag tror att vi har avverkat sex målvakter under vårsäsongen. En efter en har fallit bort av olika anledningar och på slutet har vi ställt utespelare i målet, säger Widerberg.

Han kommer själv till Skurup 27 augusti, när YA-cupfinalen mellan Rydsgårds AIF och Öja FF ska spelas. I halvtid kommer han att ta emot diplom, blommor och prispengar av instiftaren till skrällpriset Jan Andersson, tidigare YA-sporten.

– När Öja tog sig till final tänkte jag att det kunde bli tufft för oss att vinna priset, men jag är hemskt glad över att valet föll på oss, säger Widerberg.

I YA:s damcup finns inte motsvarande skrällpris eftersom cupen för tillfället lockar för få lag. Men Jan Andersson skänker i alla fall 3 000 kronor till prispotten, pengar som fördelas mellan klubbarna.

Fakta

Gröstorps matcher i YA-cupen

Gröstorp-Charlo 7-6 efter straffar (2-2 efter ordinarie tid)

Gröstorp-Sankt Olof 1-0

Gröstorp-Liga 06 2-1

Kvartsfinal: Gröstorp-IFK Simrishamn 4-3

Semifinal: Rydsgård-Gröstorp 8-2

Motiveringen till skrällpriset:

”För ett historiskt avancemang till semifinal och en lika historisk seger över ”storebror” IFK Simrishamn.”

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.