Annons

Guide: Allt inför herrarnas sprint i skidskytte-VM

Skidskytte-VM i tyska Oberhof fortsätter med herrarnas sprint över 10 kilometer.
Här är allt du behöver veta inför tävlingen.
Skidskytte • Publicerad 11 februari 2023
Sebastian Samuelsson hade enorma problem med geväret under mixedstafetten.Foto: Anders Wiklund/TT

Vad: VM i skidskytte, sprint, herrar.

När: Lördag 11 februari klockan 14.30.

Annons

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT 1 och P4 Radiosporten.

+ Svenskarna: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling, Emil Nykvist.

+ Så går det till

Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum och sedan handlar det om att vara prickfri i skyttet och snabb i spåret. Sprinten består av två skytten, liggande och stående, och varje bom resulterar i en straffrunda på 150 meter.

Tävlingen är också grund till jaktstarten där de 60 främsta åkarna gör upp om nya medaljer.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Johannes Thingnes Bø, Norge, 2) Quentin Fillon Maillet, Frankrike, 3) Tarjei Bø, Norge. Svenska placeringar: 5) Sebastian Samuelsson, 6) Martin Ponsiluoma, 55) Jesper Nelin, 64) Peppe Femling.

2021: VM i Pokljuka: 1) Martin Ponsiluoma, Sverige, 2) Simon Desthieux, Frankrike, 3) Émilien Jacquelin, do. Övriga svenska placeringar: 8) Sebastian Samuelsson, 18) Jesper Nelin, 31) Peppe Femling.

+ Kan Ponsiluoma försvara guldet?

Annons

Martin Ponsiluoma vann VM-sprinten senast 2021 och åker i mästarnummerlapp. För Sebastian Samuelsson, vars lösa skruvar på geväret ställde till det för det svenska mixedstafettlaget i onsdags, handlar det om revansch. Han tycker att formen är god och har goda förhoppningar.

+ Inget fullt svenskt lag efter regelmissen

Först på torsdagen insåg Sverige att man får starta med fem åkare i VM-loppen, i stället för fyra. Och eftersom Ponsiluoma är mästare får Sverige ytterligare en plats. Men Sverige har bara fem åkare i Oberhof och det är inte aktuellt att skicka ner någon extra till lördagens lopp med tanke på att det finns coronasmitta bland IBU-cupåkarna.

+ Största medaljkandidaterna

Det går inte att komma runt norrmännen som toppar både totala världscupen och sprintcupen – Johannes Thingnes Bø och Sturla Holm Lægreid. Norrmännen leder stort i sprintcupen före Ponsiluoma. Kanske kan tysken Benedikt Doll, fyra i sprintcupen, göra stordåd lyft av hemmapubliken i Oberhof. Det väntas runt 35 000 åskådare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons