Annons

Guide: Allt inför sprinten i skidskytte-VM

Skidskytte-VM i tyska Oberhof fortsätter med damernas sprint över 7,5 kilometer.
Här är allt du behöver veta inför tävlingen.
Skidskytte • Publicerad 10 februari 2023
Elvira Öberg har vittring på guldet.
Elvira Öberg har vittring på guldet.Foto: Anders Wiklund/TT

Vad: VM i skidskytte, sprint, damer.

När: Fredag 10 februari, klockan 14.30.

Annons

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT 1 och P4 Radiosporten.

+ Svenskarna: Elvira Öberg, Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg, Mona Brorsson.

+ Så går det till

Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum och sedan handlar det om att vara prickfri i skyttet och snabb i spåret. Sprinten består av två skytten, liggande och stående, och varje bom resulterar i en straffrunda på 150 meter.

Sprinten handlar så klart om VM-medaljer – men också som grund till jaktstarten där de 60 främsta åkarna gör upp om nya medaljer.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Marte Olsbu Røiseland, Norge, 2) Elvira Öberg, Sverige, 3) Dorothea Wierer, Italien. Övriga svenska placeringar: 7) Anna Magnusson, 12) Linn Persson, 19) Hanna Öberg.

2021: VM i Pokljuka: 1) Tiril Eckhoff, Norge, 2) Anaïs Chevalier-Bouchet, Frankrike 3) Hanna Sola, Belarus. Svenska placeringar: 10) Hanna Öberg, 16) Linn Persson, 22) Elvira Öberg, 58) Mona Brorsson.

+ Svenska missarna

Annons

Sebastian Samuelsson hade lösa skruvar i geväret – och sköt bort Sverige i mixedstafetten. En dag senare kom nästa smäll för skidskyttelandslaget: Mona Brorsson petades från sprinten – helt i onödan.

Det handlar om en ny regel, som gör att Sverige får ytterligare startplatser i sprinten, fem på damsidan och sex för herrarna. Efter ett par stökiga timmar kunde man till slut slå fast:

Mona Brorsson kommer att tävla på fredag.

+ Guldläge för Öberg

Hon sköt fullt i både liggande och stående men var en bra bit från OS-guldet i Peking. Elvira Öberg var hela 30,9 sekunder långsammare än norskan Marte Olsbu Røiseland – men nu får svenskan chans till revansch i Oberhof-VM. Öberg har på distansen kört till sig två pallplaceringar i världscupen i vinter: seger i Pokljuka och trea i Antholz.

+ Främsta medaljhoten

Elvira Öberg är inte den enda åkaren som på distansen samlat på sig två pallplatser i världscupen: Dorothea Wierer, Italien, är väl det formstarkaste medaljhotet med tredjeplatsen i Pokljuka och segern i Antholz.

Denise Herrmann-Wick, Tyskland, och Julia Simon, Frankrike, får inte glömmas bort.

Dessutom är OS-guldmedaljören och förra årets damgigant, Marte Olsbu Røiseland, tillbaka efter flera månaders bortavaro efter sjukdomen bältros.

+ Lampic en joker

Annons

Slovenskan Anamarija Lampic har gjort en "Stina Nilsson" och bytt från längdskidor till skidskytte till den här säsongen. Hon har överraskat med att redan första säsongen som skidskytt ta två femteplaceringar i världscupen, i Hochfilzen och i Antholz – bägge i sprint. Hon har förstås oftast varit väldigt snabb på skidorna, men haft svårare på skjutvallen.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag, fel klockslag och fel distans för tävlingen. Rätt ska vara fredag, 14.30 och sprint.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons