Annons

Guide: Det du behöver veta om Australian Open

Efter den kaosartade uppladdningen med alla turer kring Novak Djokovic – som till slut nekades visum – är det nu dags Australian Open.
Här är allt du behöver veta inför årets första grand slam-turnering i tennis.
Tennis • Publicerad 16 januari 2022
Rafael Nadal jagar en historisk 21:a grand slam-titel och kommer att få stor uppmärksamhet i Melbourne i Novak Djokovics och Roger Federers frånvaro.Foto: Mark Baker/AP/TT
Naomi Osaka ska försvara sin Australian Open-titel från förra året.Foto: Simon Baker/AP/TT
Rebecca Peterson. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

+ När och var?

17–30 januari, Melbourne, Australien.

Annons

+ Regerande singelmästare?

Naomi Osaka, Japan, och Novak Djokovic, Serbien.

+ Prispengar?

Segrarna i damernas och herrarnas singelturneringar får knappt 2,9 miljoner australiska dollar, nästan 19 miljoner kronor, var.

+ Coronaläget?

För att få delta i Australian Open måste spelarna uppvisa bevis om dubbelvaccination. Dispens kan ges om spelaren av medicinsk orsak inte kan ta vaccinet, eller har genomgått en covid-19-infektion de senaste sex månaderna.

Den senaste veckan har Australien, ett land med 25,7 miljoner invånare, snittat omkring 110 000 smittade och 50 döda i covid-19 per dag.

Myndigheterna tillåter bara att publikkapaciteten i Melbourne Park utnyttjas till hälften.

+ Turerna kring Novak Djokovic

Herrarnas världsetta och den regerande mästaren från Serbien är den manlige spelare som vunnit Australian Open flest gånger (nio). Men han kommer inte till spel i årets första grand slam-turnering efter att fått sitt visum indraget.

Annons

34-åringen, som inte är coronavaccinerad, fick först medicinsk dispens att delta i tävlingen då han i december testats positivt för covid-19. Men när Djokovic anlände till Melbourne stoppades han och fick sitt visum indraget.

Tennisstjärnan, som försattes i förvar på ett hotell, och hans advokater överklagade sedan beslutet. När rätten i Melbourne tog beslut i frågan i måndags ansåg man att Djokovic hade haft rätt dokumentation med sig, och serben släpptes därför på fri fot och återfick sitt visum.

På fredagen tog historien en ny vändning då den australiska regeringen drog in Djokovics visum för andra gången och på söndagen fastslog en federal domstol beslutet. Det innebär att han måste lämna landet och missar turneringen.

+ Andra namn att hålla koll på

I Novak Djokovics frånvaro kan Rafael Nadal ta en historisk 21:a grand slam-titel, vilket skulle ta honom förbi både serben och schweizaren Roger Federer som alla tre står på 20.

Spanjoren kommer från en skadetyngd period och återfinns nu på sjätteplats på världsrankningen.

På damsidan handlar det mesta om hemmafavoriten Ashleigh Barty och regerande japanska mästaren Naomi Osaka vilka båda kliver in i den första omgången under måndagens första speldag.

+ Vilka andra stjärnor saknas?

Serena Williams stoppas av en knäskada och Venus Williams har inte spelat sedan i augusti på grund av benskada. Det är första gången sedan 1997 som ingen av systrarna Williams spelar i Melbourne Park.

På herrsidan saknas sexfaldige mästaren Roger Federer. Schweizaren opererade knäet i september och väntas vara tillbaka tidigast i sommar.

Annons

+ Svenska spelare?

Rebecca Peterson och Mikael Ymer är de enda svenska spelarna i singelturneringen. Elias Ymer och Mirjam Björklund förlorade sina kvalfinaler.

Ymer får tufft motstånd i första omgången då han ställs mot grekiske världsfyran Stefanos Tsitsipas. Peterson möter 385-rankade hemmaspelaren Daria Saville.

+ Vad snackas det annars om i tennisvärlden?

Att Netflix ska göra en dokumentärserie om damernas och herrarnas tennistourer. Strömningstjänsten hoppas att det ska bli en lika stor succé som “Formula 1: Drive to Survive”, där tittarna fått följa med in bakom kulisserna i världens största racingserie.

Filmandet börjar under Australian Open.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons