Annons

Stängs av för cannabis – ändå OS-aktuell

Amerikanska stjärnsprintern Sha'Carri Richardson bekräftar att hon testats positivt för cannabis.
21-åringen diskas från att springa 100 meter på OS i Tokyo – men kan vara aktuell för att springa stafett.
Olympiskt • Publicerad 2 juli 2021
Sha'Carri Richardson vann 100 meter på USA:s OS-uttagningar i Eugene i juni.Foto: Ashley Landis/AP/TT

Nyheten om att Sha'Carri Richardson uppgavs ha testats positivt för cannabis i samband med amerikanska OS-uttagningarna, då hon vann 100-metersfinalen på tiden 10,86 sekunder den 19 juni, tapetserade medier runt om i världen under fredagsförmiddagen svensk tid.

På eftermiddagen kom 21-åringens första egna ord, från en amerikansk tv-intervju i NBC:s "Today Show".

Annons

– Jag uppskattar att få dela med mig av min historia. Jag ber om ursäkt om jag svek er alla, vilket jag gjort, säger hon, enligt Reuters, och fortsätter:

– Det handlar om marijuana. Jag uppmanar varken någon till att göra det (röka) eller inte. Var bara medveten om konsekvenserna.

Enligt USA:s antidopningsorganisation Usada stängs Sha'Carri Richardson av i en månad. Hon fråntas segern på 100 meter i de amerikanska OS-uttagningarna. Tvåan Javianne Oliver och trean Teahna Daniels får i stället sällskap av fyran Jenna Prandini i försöksheaten i Tokyo den 31 juli.

För Sha'Carri Richardson finns det däremot fortfarande en möjlighet att delta i OS, enligt Reuters. Amerikanska friidrottsförbundet kan fortfarande ta ut henne till att springa stafetten 4x100 meter där försöken avgörs den 6 augusti och finalen den 7 augusti.

Omvärderad drogsyn

Vid årsskiftet reviderade Internationella antidopningsbyrån Wada sin bedömning av vissa dopningsklassade preparat, däribland cannabis som inte anses prestationshöjande men hälsovådligt, om det visar sig att bruket inte har med idrottarens tävlande att göra.

Något som kan ha spelat in i Richardsons milda dopningsstraff.

– Man måste se att det (bruket) har skett minst 24 timmar innan själva tävlingen som det inträffade på. Kan man göra det troligt att det är ett missbruk och att man går med på någon form av rehabilitering kan man få ännu kortare straff, säger Åke Andrén-Sandberg, läkare och ordförande i Antidoping Sverige, till TT.

"Alla har problem"

När USA:s nya sprintstjärna vann de amerikanska OS-uttagningarna den 19 juni var hon känslosam eftersom att hennes mamma dött några dagar tidigare.

– Det här året har varit galet för mig. Faktum är att ingen vet vad jag gått igenom. Alla har problem och jag förstår det, men ni ser mig på banan med det här "poker facet" jag sätter på mig. Ingen annan än min familj och min tränare vet vad jag går igenom på daglig basis, sade Sha'Carri Richardson, enligt AFP.

Hon säger den personliga tragedin påverkade henne i sitt val att röka marijuana.

Annons

– Som jag twittrade i går: Jag är mänsklig. Vi är alla människor, jag vill vara så transparent som möjligt med er oavsett om det är bra eller dåligt.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs en felaktig organisation som Åke Andrén-Sandberg är ordförande för. Rätt ska vara Antidoping Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons