Guldhästen All In har hoppat klart – går i pension

På valacken vann Peder Fredricson OS-och VM-guld i lag och EM-guldet individuellt 2017.
All In förde Fredricson till positionen som världsetta.
Men allt har ett slut – nu pensioneras "Allan" och får ta det lugnt i sin egen hage.
"Det är inget lätt beslut att ta, men det är rätt beslut", skriver Fredricson på Instagram.
Ridsport • Publicerad 16 februari 2023
Peder Fredricson på All In vid OS i Rio de Janerio 2016. Arkivbild.
Peder Fredricson på All In vid OS i Rio de Janerio 2016. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Peder Fredricson och All In efter att ha säkrat det svenska OS-guldet i Tokyo efter en dramatisk omhoppning mot USA. Arkivbild.
Peder Fredricson och All In efter att ha säkrat det svenska OS-guldet i Tokyo efter en dramatisk omhoppning mot USA. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Berättelsen om ett av svensk hoppsports framgångsrikaste ekipage genom tiderna började i Belgien för över tio år sedan.

Fredricson letade efter en framtidshäst i sin satsning mot toppen. När han väl provridit valacken på familjen Philippaerts gård var han säker – den här hästen skulle ha bara ha. Med hjälp av sponsorer hamnade All In på Grevlundagården på Österlen.

En framgångssaga

Resten är en framgångssaga. Den känslige och relativt kortväxte hästen tränades till att bli en av världens bästa hopphästar. Trots skador och sjukdomar lyckades Fredricson så gott som alltid få hästen i toppform till de stora mästerskapen.

Det stora internationella genombrottet kom vid OS i Rio de Janeiro 2016. Ekipaget rev inte ett enda hinder – men förlorade omhoppningen om guldet till britten Nick Skelton på tid.

Året därpå vann Fredricson EM-guldet på Gamla Ullevi och hjälpte även laget till ett silver.

Sedan dess har de vunnit OS-silver individuellt och OS-guld i lag i Tokyo 2021 och så sent som i augusti var ekipaget medlem av det svenska världsmästarlaget i Herning, Danmark.

Vid sidan av mästerskapsmedaljerna har de vunnit flera betydande segrar inom hoppsporten.

Hösten 2021 klev Fredricson för första gången upp som världsetta, mycket tack vare All In.

I månadsskiftet augusti-september avgörs EM i Milano. Redan i samband med VM restes frågor om All In skulle ha ett mästerskap till i sig. Nu har Fredricson och teamet runt honom kommit fram till att så inte är fallet.

Fredricson ville att hans mångårige partner skulle få ett snyggt och värdigt slut på en enastående karriär.

På Instagram skriver han:

"En häst som H&M All In, som har gett oss alla så mycket, bör avsluta sin karriär på topp. Ord kan inte beskriva hur mycket han har betytt för mig och för ridsporten. Det är inget lätt beslut att ta, men det är rätt beslut."

Ägaren Charlotte Söderström tillägger i samma inlägg.

"Jag måste fortfarande nypa mig i armen för att ta in alla enorma framgångar den här lilla älskade hästen har åstadkommit. Jag är oerhört tacksam över att ha varit en del av den här resan tillsammans med H&M All In och Peder".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.