Annons

Häcken tog Europaplatsen – Kalmar till kval

Häcken har gjort sin bästa säsong i allsvenskan sedan 2012.
0–0 mot Kalmar i sista omgången räckte till en ett litet silver och en Europaplats.
Fotboll • Publicerad 6 december 2020
Häcken spelar i Europa Conference League nästa säsong.
Häcken spelar i Europa Conference League nästa säsong.Foto: Patric Söderström/TT

Det var mycket som stod på spel mellan Kalmar och Häcken. Kalmar behövde i alla fall en poäng för att vara säkra på att klara kvalplatsen. Häcken behövde å sin sida vinna för att vara helt säkra på att få minst ett litet silver och den bästa placeringen i allsvenskan sedan säsongen 2012 när de var tvåa bakom Elfsborg.

Nu blev det en poäng och med det slutade de på tredje plats.

Annons

– För klubben var det väldigt viktigt att ta en Europacupplats, det ger energi till alla. Vi vill ju vara där uppe och slåss om de främsta platserna och det var inte många som trodde att vi skulle vara där. Så att vi lyckas med det får vi vara nöjda med, säger Häckens tränare Andreas Alm.

"En speciell säsong"

En mycket speciell säsong är till ända och trots ett litet silver är man inte helt nöjda i Häcken.

– En speciell säsong har det verkligen varit, och det är riktigt skönt att den är slut. Jag hoppas att samhällsläget har normaliserats till nästa säsong och att vi kan gå tillbaka till det normala, säger Rasmus Lindgren.

– Vi hade ju hoppats på att vinna serien, och tar mer poäng. Men som sagt, det har varit en speciell säsong och nu var det bara två lag som tog mer poäng än oss, och det får vi väl vara nöjda med det, fortsätter han.

Kalmar säkrade kvalplatsen

För Kalmars del så betydde en poäng säkrat kvalspel, oavsett vad som hände mellan Falkenberg och Mjällby.

– Jätteskönt, det var säkert många som hade räknat bort oss för några matcher sedan. Men nu har vi tagit lite poäng och jag är stolt över hur vi har tagit oss samman och avslutar den här säsongen, säger Kalmars återvändare Erik Israelsson.

Nu väntar kval mot Jönköpings Södra, första matchen av två spelas redan på onsdag i Jönköping.

– Jag var ju inte med förra året, men det finns många som har kvalrutin från då. Men det ska bli mycket spännande. Och så får vi spela fler matcher, man vill alltid spela fler matcher, säger Israelsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons