Annons

Hallam skriver inga önskelistor om NHL-spelare

Ett mixat lag med spelare från SHL och schweiziska ligan förde Tre Kronor till seger i hemmaturneringen.
Hur många NHL-spelare som kastas in i VM-mixen vågar inte förbundskaptenen Sam Hallam att sia om.
– Det är onödigt för mig att sitta och skriva önskelistor när det är verkligheten som styr, säger han.
Ishockey • Publicerad 12 februari 2023
Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam.
Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam.Foto: Johan Nilsson/TT

Tre turneringar och tre förstaplatser – Sam Hallam har fått en lysande start som förbundskapten för Tre Kronor. Segern i hemmaturneringen i Malmö arena säkrades via 3–1 mot Finland.

I november vann Tre Kronor Karjalaturneringen i Finland och i december blev det en förstaplats i Swiss Hockey Games i Schweiz.

Annons

– Ja, men det är tajt. Så är det bara, säger Hallam efter segern mot Finland inför 9 327 åskådare.

– Vi får matchen dit vi vill i vårt spel. Killarna steppar verkligen upp. När vi dessutom har ett bra powerplay är det ofta det som är skillnaden, säger Sam Hallam.

"Ingen indikation"

I Karjalaturneringen var endast SHL-spelare uttagna. Till Swiss Hockey Games dominerade proffs från den schweiziska ligan NL i truppen. I Malmö var det en mix. Till VM i Finland och Lettland i maj hoppas Hallam även på förstärkningar från NHL, men hur många? Det vågar han inte sia om.

– Jag kan inte någon indikation. Nu var jag i Nordamerika ganska nyligen, men sedan har det varit en vecka där vi har varit här och med fokus här. Sedan behöver vi mer tid helt enkelt, och saker och ting händer fort.

Skador, sjukdomar och lag som överraskande går vidare till andra omgången i slutspelet Stanley Cup är faktorer som Hallam inte kan råda över.

Verkligheten styr

– Det är väldigt svårt att önska. Det är onödigt för mig att sitta och skriva önskelistor när det är verkligheten som styr. Vi måste låta verkligheten ge vad den har, sedan får vi se till att vara så förberedda som möjligt för att veta vad vi är ute efter, säger Hallam.

I Malmö föll Tre Kronor i öppningsmatchen mot Tjeckien (1–2 efter förlängning), men sedan blev det seger mot Schweiz (2–0) och Finland. Över tre matcher släppte Sverige endast till totalt 47 skott mot mål mot målvakterna Lars Johansson (två matcher) och Jhonas Enroth (en match).

– När vi väl hamnar i försvarsspel i egen zon är jag väldigt nöjd med hur bestämda vi är och hur mycket stopp vi får i spelet, hur lugna vi är. Och hur få målchanser vi släpper till, säger Hallam.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons