Handbollsälskarna har fått spel

Sport • Publicerad 16 december 2005
Är det schacklegendarerna Bobby Fischer och Garri Kasparov som gör upp i ännu ett mästerskapsparti? Nej, det är Basti Rasmussen och Robert Hedin som lägger pannan i veck och kämpar i YA-sportens handbollsspel! Bild: Mårten Svemark
Är det schacklegendarerna Bobby Fischer och Garri Kasparov som gör upp i ännu ett mästerskapsparti? Nej, det är Basti Rasmussen och Robert Hedin som lägger pannan i veck och kämpar i YA-sportens handbollsspel! Bild: Mårten SvemarkFoto: 

Alea iacta est (tärningen är kastad), sa Julius Caesar när han tågade med sina styrkor mot Rom och gick över gränsfloden Rubicon.

Tärningen är kastad sa handbollstränarna Basti Rasmussen och Robert Hedin också när de mätte krafterna i YA-sportens handbollsspel i går.

Caesar var prefekt i Gallien vid denna tidpunkt för drygt 2 000 år sedan och råkade i gräl med konsuln i Rom, Pompejus. Därav fälttåget mot Rom.

Basti Rasmussen och Robert Hedin ligger definitivt inte i någon fejd med varandra men ställde ändå välvilligt upp när "Slaget om Ystad" skulle avgöras i Österporthallen.

För det stod ju faktiskt 1– 1 i matcher den här säsongen. Roberts Ystads IF vann ju lite sensationellt över Bastis IFK Ystad i Allehanda Open i augusti men någon vecka senare tog IFK gruvlig revansch i de båda lagens genrep inför seriespelet.

Därför var det ett ganska prestigefyllt, om än uppsluppet, handbollsmöte som ägde rum i mittcirkeln. Vinnaren i tärningsspelet skulle ju på sätt och vis ta den avgörande segern i klubbarnas interna möten den här höstsäsongen.

Psykkriget började långt före det första tävlingskastet. Basti och Robert gjorde nämligen vad de kunde för att komma för sent till matchstart och därigenom låta den andre vänta. Men det gick i ärlighetens namn inget vidare. Denna taktiska manöver fick ingen effekt eftersom båda var lika sena.

Robert hade emellertid fler partytricks att ta till.

– Rätta nu till frisyren Basti när du ska vara med på bild, sa YIF-tränaren.

Men den kommentaren rann av IFK-tränaren likt vatten på en gås och det var därför status quo när de båda fältherrarna satte sig till bords vid spelet.

I handbollsspelet ska varje deltagare nominera tre spelare av de sex som finns att tillgå. Basti fastnade för Henrik Knudsen, Linus Rasmussen och Fredrik Petersen medan Robert valde Konrad Rasmussen, Oscar Carlén och Linus Nilsson.

För att kamma hem segern gäller det att avverka tre varv på spelplanen, ett med varje spelare, och komma först in i mål. Vägen kantas av olika fallgropar såsom varning, utvisning, stegfel, time out och skador, som alla innebär avdrag på antalet ögon på tärningen eller att man tvingas stå över ett kast. Å andra sidan kan finessrika gurkburkar, japaner och kontringar medföra extraslag eller andra välkomna tillskott.

Basti vinner "slantsinglingen" och drar ifrån i början med Linus Rasmussen som är först ut av IFK:arna. Robert har valt Oscar Carlén på startsträckan men han har ingen bra dag till att börja med. Ett krokben på en motståndare resulterar i utvisning och ett stegfel en stund senare gör att Basti och IFK håller undan.

Det går bättre för YIF på andrasträckan. Konrad Rasmussen har bra fart i benen och skaffar sig ett försprång när IFK:s Henrik Knudsen sitter utvisad. När Konrad hamnar på samma botbänk kommer dock Henrik tillbaka och inför slutvarvet är det jämnt igen.

Det visar sig att Basti och Robert båda gjort bra val till slutsträckan. Såväl Fredrik Petersen som Linus Nilsson är i stöt och marscherar raskt framåt på spelplanen tack vare alla de femmor och sexor som uppenbarar sig på bordet.

Det avgörande rycket kommer när Robert slår ännu en i raden av sexor och flyttar fram Linus till en kontringsruta som innebär ytterligare fem steg framåt. På den manövern kan inte Basti och Petersen svara. Med både tur och skicklighet tar sig Robert förbi de sista hindren och kommer först in i mittcirkeln igen efter tre fullbordade varv.

– Jaha du Basti, då är det 2– 1 i matcher till oss, säger Robert med ett leende modell brett.

Basti grämer sig förstås en aning och tvingas konstatera att förlusten tidigare under dagen mot YIF-lagledaren Anders Larsson i Radio Actives frågesport alltså följdes upp med ytterligare ett nederlag.

– Det får man leva med. Men det var ett himla roligt spel i alla fall, avslutar Basti och får instämmande nickar av Robert.

På måndag är det ni läsare som kan mäta krafterna med varandra. Då publiceras "Slaget om Ystad" på sportbilagans mittuppslag.

Veni, vidi, vici

Fredrik Sörensson

0411-55 78 17

fredrik.sorensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.