Handbollsguld till Ystad

Förnedrad i Alingsås i tisdags. Men redan dagen efter stod YIF-stjärnan Lukas Nilsson med ett SM-guld i handen. Förvisso som prisutdelare vid skol-SM-finalen i Ystad – men ändå!– Kul med en handbollsframgång för Ystad. Jag har själv vunnit två SM-guld för Norreportskolan, säger Lukas.
Sport • Publicerad 9 april 2014
Lukas Nilsson delade ut SM-guldet till Norreportskolans elever.
Lukas Nilsson delade ut SM-guldet till Norreportskolans elever.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Duktig ”sprattelgubbe” i målet var Måns Landgren.
Duktig ”sprattelgubbe” i målet var Måns Landgren.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

SM-guld i handboll till Ystad.

Jodå. Mindre än 24 timmar efter att YIF skickats ner i kvalserien jublade handbolsspelare från Ystad hemma i Österporthallen.

Men det var inte de etablerade elitseriespelarna som drog på mungiporna, utan framtidens stjärnor. Nämligen killarna i Norreportskolans handbollslag, som på ett storstilat sätt spelade hem guldet i skol-SM.

Norreportskolan besegrade Skuru Skola IF med klara 30–24 i finalen, sedan man varit i ledningen med bland annat 18–8 strax före pausvilan. Dessförinnan hade Gullmarskolan från Lysekil besegrats med klara siffror.

– Jag tror att det här är den åttonde gången som Norreportskolan vinner skol-SM i handboll. I fjor tog vi silver men nu är ordningen återställd, ler Lotta Wickman, som tillsammans med Daniel Bergh är idrottslärare på skolan.

Samtliga spelare i skollaget lirar handboll på fritiden. Däremot gör man det inte under skoltid.

– Nej, vi har ingen handbollsprofil på skolan. Däremot har spelarna i det här laget träffats utanför skoltid och kört några träningspass. Men samtliga spelar handboll i klubbar på fritiden, förklarar Lotta.

Vilken klubb dominerar i skollaget – YIF eller IFK?

– En övervägande majoritet spelar i YIF. Men i det här sammanhanget spelar det ingen roll. Här är alla grönvita – Norreportskolans färger!

I finalen mot Skuru gjorde målvakten Måns Landgren en formidabel första halvlek och fick nästan ensam humör och moral att sjunka bland Skurus spelare. Framåt dominerade Victor Hedin med elva mål och Rasmus Lindell Nordström med nio. En annan förgrundsfigur var Freddy Andersson. Över huvud taget hade Ystadslaget fler ”färdiga” spelare än Skuru, vars spel mest kretsade kring en av niometersspelarna.

Samtliga elever på Norreportskolan fanns på Österporthallens läktare och den sista minuten stod de upp och hyllade sina hjältar.

Gustav Thulin och Lukas Nilsson från Ystads IF:s elitlag delade ut medaljerna.

Det återstår att se om de kan de ta med sig lite vinnarkänsla in i det stundande kvalspelet...

Maria Sällberg
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.