Handbollshetta!

Det finns olika sätt att förhålla sig till en seriepremiär. En axelryckning är en variant. En köpt säsongsbiljett till favoritlagets hemmamatcher är ett annat.
Sport • Publicerad 16 september 2009
Jan Ohlsson.
Jan Ohlsson.Foto: 

Det är långt i från alltid jag själv går igång på en seriepremiär utan graden av upphetsningen är helt kopplad till sport och sammanhang.

Med med bara några få dagar kvar till handbollens elitseriepremiär känns det mer intressant än på länge.

Handbollen är het.

I Ystad.

I Skåne.

I Sverige.

Jag förklarar gärna varför.

I Ystad är handbollen brännhet därför att...:

... vi harett elitlag som kan vara med och slåss om SM-guldet.

Jag vet. Ni har hört det förut. Inte minst på IFK Ystads storhetstid för ett antal år sedan. Då hjälpte det inte att Jan "Proppen" Karlsson skickade ut spelare som Marcus Ahlm, Dan Beutler och Dalibor Doder i slutspelsmanegen. Spelet låste sig. Laget underpresterade. Bortsett från en semifinalplats en säsong var det samma visa varje år; säsongen tog slut när det roliga började. Inte heller YIF har övertygat i sina slutspel och tyvärr håller Ystad på att skaffa sig ett tveksamt rykte som slutspelsstad.

Fast jag tänker inte grotta ner mig i negativ statistik. Inför årets säsong har YIF värvat både sympatiskt och kraftfullt. Med Ystadskillarna Sebastian Seifert och Niclas Ekberg i laget har YIF gjort två av elitseriens tyngsta värvningar. Därmed hoppas YIF-styrelsen ha snickrat ihop ett kvalitetssäkrat hemmabygge.

Och visst. På pappret har YIF en av seriens absolut bästa trupper.

Tränarna Torben Winther och Marcus Lindgren har fått redskapen som krävs för att ta sig in i Malmö arena 8 maj. Vid det laget har arenans is smält, rödhökarna jagats ut och hockeymålen ersatts en storlek större burar. YIF-killarna bör inte försumma chansen att få spela en SM-final i Skåne.

I Skåne är handbollen brännhet därför att...

.... vi aldrighaft fler lag i elitserien. Sex lag från fem skånska städer trängs i handbollens finrum. Förra säsongen sparkades IFK Ystad ut och drog IFK Trelleborg med sig. Samtidigt knackade tre nya Skånegäng på dörren: OV Helsingborg, IFK Kristianstad och HK Malmö.

Den rödgula invasionen garanterar Skånederby i praktiskt taget varenda en av elitseriens 26 omgångar. Det genererar i sin tur täta matcher, publikfester och en stor mediabevakning. Att sedan SM-finalen 2010 är förlagd till Malmö arena sänker knappast den skånska handbollstemperaturen. För att inte prata om VM-finalen 2011...

I Ystad är handbollen brännhet därför att...

... vi haren jämn elitserie som mår allt bättre. Visserligen är standarden rätt risig i en internationell jämförelse - dock betydligt bättre än exempelvis fotbollsllsvenskan – men det finns andra positiva vibbar kring elitserien. Publiksiffrorna ökar, arenor byggs, och en ny spännande slutspelsform har klubbats igenom. Finalkonceptet är redan en succé.

HK Malmös reentré gör att landets tre största städer nu finns med på handbollens elitkarta. Det är viktigt, inte minst ur ett medialt perspektiv. Elitserien är en charmig blanding mellan stort och smått, mellan stad och land. Samtidigt som storstäderna har kommit in i matchen lever starka handbollsfästen som Kristianstad, Ystad och Alingsås kvar.

Handbollsbilagan som ni håller i er hand har YA-sporten gjort i samarbete med kollegerna på Kristianstadsbladet.Vi får ta tillfället i akt att hälsa IFK Kristianstad välkomna tillbaka till hetluften. Traditionen och intresset rättfärdigar mer än väl Kristianstads existens i den högsta serien. Att det sedan blir däng två gånger mot Ystad är smällar som nykomlingen får ta.

Om bara några dagar brakar det loss och mina förväntningar är stora på elitserien i allmänhet och på Ystads IF i synnerhet.

Handbollen är brännhet.

I Ystad.

I Skåne.

I Sverige.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.