Annons

Öberg på pallen: "Less på att skjuta dåligt"

Hanna Öberg har bestämt sig för att få ordning på skyttet.
På söndagen räckte det hela vägen till en andraplats i söndagens jaktstart i Oberhof.
Skidskytte • Publicerad 9 januari 2022
Hanna Öberg. Arkivbild.
Hanna Öberg. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Öberg hade det bästa utgångsläget av svenskorna och var från sin niondeplats 34 sekunder bakom ledande Marte Olsbu Røiseland vid start.

Och redan efter det första skyttet var hon i högsta grad med i kampen om pallplatser, efter att ha satt alla fem skott och klättrat upp till andra plats.

Annons

– För mig var det viktigt att skjuta fullt i det där första skyttet, att komma in i tävlingen på ett bra sätt. Jag får ju göra min egen tävling i stor utsträckning och det känns väldigt bra att få kliva upp på pallen i dag, säger Hanna Öberg till SVT.

Bara två sköt fullt

Røiseland bjöd också in till kamp om segern genom en bom i andra liggande och ytterligare en i det första stående, men varken Hanna Öberg eller någon annan kunde utnyttja läget. Över huvud taget var det tuffa förhållanden på vallen, och bara två åkare sköt fullt för dagen.

Öberg landade på två bom, men ett i övrigt fint och framför allt snabbt skytte räckte långt. 26-åringen gick ut som klar tvåa efter det sista skyttet och höll trots en tung träningsperiod skidåkningen på tillräcklig nivå för att hålla undan för belarusiskan Dzinara Alimbekava, som blev trea.

– Jag är jättenöjd att jag får till ett bra skytte, 90 procent i dag med de här förhållandena, det känns riktigt skönt. Det var viktigt för mig att få till en bra tävling skyttemässigt. Synd att det slinker ut en på sista, men de flesta bommade ju där. Det gick ju vägen ändå, säger Hanna Öberg.

Ett störningsmoment den här säsongen har annars varit just skyttet, som inte fungerat riktigt lika bra som tidigare.

– Men nu har jag bestämt mig för att göra det här jobbet ordentligt. Inte för att jag inte har försökt göra det tidigare, men jag är less på att skjuta dåligt. Så är det, säger Öberg.

I mål var Hanna Öberg 33 sekunder bakom Marte Olsbu Røiseland och tog därmed sin 25:e individuella pallplats i världscupen, den tredje i vinter.

Tung dag för Nilsson

Elivra Öberg klättrade samtidigt från 15:e till sjunde plats trots tre bom och trots att hon ramlade i en utförsbacke efter det första skyttet.

– Jag försökte glida förbi (Julia) Simon efter det första skyttet, eftersom jag kände mig ganska fräsch. Men när jag är jämsides med henne så fastnar jag med högerskidan ute i lössnön, och tumlar runt. Det är ett ganska dåligt ställe. Så jag tappade mycket på det, säger Elvira Öberg till SVT.

Även Mona Brorsson, som jagar en OS-biljett, gjorde en bra jaktstart. 31-åringen sköt också tre bom, men hade en av de snabbaste åktiderna i fältet. Brorsson slutade tia, efter att ha gått ut som 22.a.

Linn Persson blev 38:a och Stina Nilsson blev 44:a. Nilsson inledde offensivt, sköt fullt och gick ut från det första skyttet på en fin femteplats. Men det höll inte för den tidigare längdstjärnan, som föll snabbt genom fältet efter svagt fortsatt skytte och totalt sju bom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons