Annons

Här är alla svenska längdåkare i OS

Nu är det svenska skidlandslaget komplett till OS i Peking.
Och det finns gott om stora guld- och medaljkandidater i det blågula laget.
Här är hela den svenska truppen:
Skidor • Publicerad 5 januari 2022
Frida Karlsson är ett av Sverige stora medaljhopp i längd i OS. Arkivbild.
Frida Karlsson är ett av Sverige stora medaljhopp i längd i OS. Arkivbild.Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Jonna Sundling, 27 år

OS-meriter: debutant.

Annons

Regerande sprintvärldsmästare som fick en jobbig start när hon skadade tummen i samband med säsongspremiären i Gällivare. Gjorde sedan en imponerande comeback i Dresden strax före jul, vilket gör henne till stort medaljhopp både i individuella sprinten och i sprintstafett. Också aktuell för stafettlaget.

Frida Karlsson, 22 år

OS-meriter: debutant.

Det stora svenska damhoppet på de traditionella distanserna. Hade det jobbigt under Tour de Ski, men är en stor medaljkandidat i samtliga distanslopp och huvudutmanare till OS-favoriten Therese Johaug. Kommer också få en nyckelsträcka i stafettlaget.

Ebba Andersson, 24 år

OS-meriter: 2018 Pyeongchang: silver i stafett, 4:a skiathlon, 13:e 30 km, 13:e 10 km.

Efter en trög inledning på säsongen lossnade det i Tour de Ski. Där visade Andersson klassen, vilket gör henne till ett medaljhopp i alla distanslopp. Tyvärr har hon ännu inte visat tillräckligt bra spurtkvaliteter. Viktig i stafettlaget, på andra eller tredje sträckan.

Maja Dahlqvist, 27 år

OS-meriter: debutant.

Sprintstjärnan är troligen hela längdlandslagets största guldhopp. Har vunnit alla fyra sprintar som hon ställt upp i den här vintern. En tänkbar avslutare i stafettlaget.

Annons

Emma Ribom, 24 år

OS-meriter: debutant.

En bra sprintåkare som också visat klass på de traditionella distanserna. Sommar- och höstträningen fungerade mycket bra, men hon fick sedan problem med förkylningar som stört henne två gånger i inledningen av tävlingssäsongen. Har goda chanser att bli uttagen både i den individuella sprinten och som del i ett stafettlag.

Anna Dyvik, 27 år

OS-meriter: 2018 Pyeongchang: 12:a sprint.

Lyckades med konceptet att göra ett eget upplägg av försäsongsträningen, utanför landslaget, och ändå kvalificera sig till OS-laget. Är i första hand uttagen för sprinten. Frågan är hur Dyvik kommer att klara av den höga höjden med tanke på att hon inte ingått i landslagets höghöjdsprogram.

Moa Olsson, 24 år

OS-meriter: debutant.

Vinterns svenska stjärnskott på de traditionella distanserna efter imponerande världscupinsatser i Ruka och i Lillehammer. Där visade Olsson att hon också kan bli en tillgång i stafettlaget. Tyvärr blev hon sjuk inför Davos, men är nu tillbaka inför OS.

Charlotte Kalla, 34 år

Annons

OS-meriter: 2010 Vancouver: guld 10 km, silver sprintstafett, 8.a skiathlon, 5:a stafett, 6:a 30 km; 2014 Sotji: guld stafett, silver skiathlon, silver 10 km, 32:a 30 km; 2018 Pyeongchang: guld skiathlon, silver 10 km, silver stafett, silver sprintstafett, 5:a 30 km.

Kom med till OS i sista stund, mycket på grund av en stabil avslutning på Tour de Ski. På OS är Kalla aktuell för de traditionella distanserna men kan få svårt att ta en plats i stafettlaget på grund av den hårda konkurrensen. Kan bli första svenska idrottare att ta tio OS-medaljer.

Jens Burman, 27 år

OS-meriter: 2018 Pyeongchang: 28:e 50 km, 5:a stafett, 19:e 15 km, 17:e skiathlon.

Efter fjolårssäsongen, som han avslutade med att äntligen få kliva upp på prispallen i världscupen, fanns stora förhoppningar inför den här vintern. Tyvärr fick han problem med ryggen under premiärhelgen i Gällivare. Det är något som drabbat honom under större delen av tävlingssäsongen. Hinner han få ordning på sin rygg till OS?

Oskar Svensson, 26 år

OS-meriter: 2018 Pyeongchang: 5:a sprint.

Två världscupsegrar i sprint gjorde att förra säsongen blev en succé för Oskar Svensson. Den här säsongen har inte börjat lika bra. Ryggproblem följt av dålig form gjorde skidlivet jobbigt. Men under Tour de Ski började han få upp tempot och visade tendenser till att formen är på gång.

Marcus Grate, 25 år

Annons

OS-meriter: debutant.

Sprintåkare som gått från klarhet till klarhet. I Ruka gick han till semifinal, något som följdes upp av en sjätteplats i finalen i Lillehammer. Utmanar om en av de två platserna i sprintstafetten.

Johan Häggström, 29 år

OS-meriter: debutant.

Sprintåkare som i vinter flera gånger gått vidare från kvalet till finalomgångarna, men som därefter haft svårare att avancera. I Dresden visade han bra klass i sprintstafetten i lag med Marcus Grate.

Leo Johansson, 22 år

OS-meriter: debutant.

Vinterns svenska genombrottsåkare på herrsidan, på de traditionella distanserna. En dubbelseger i Sverigepremiären i Gällivare följdes upp med bra insatser i Ruka, där han tog världscuppoäng. Kan få en viktig roll i svenska stafettlaget.

Anton Persson, 26 år

OS-meriter: debutant.

Annons

Allroundåkare som i år haft de största internationella framgångarna i sprint, bland annat genom att ta sig till semifinal både i Ruka och i Davos.

William Poromaa, 21 år

OS-meriter: debutant.

Framtidsåkare som skapat stora förhoppningar på de traditionella distanserna. Tyvärr har förkylningar och sjukdomar stört inledningen av säsongen. Poromaa har helt enkelt inte fått upp tempot och inte orkat matcha de bästa herråkarna hittills.

Calle Halfvarsson, 32 år

OS-meriter: 2014 Sotji: 17:e sprint; 2018 Pyeongchang: 4:a sprintstafett, 5:a stafett, 9:a 15 km, 13:e sprint (bröt både skiathlon och 50 km).

Efter flera år av problem lossnade det äntligen för Calle Halfvarsson under Tour de ski. Några riktigt bra lopp i alpdalarna gjorde att OS-platsen blev klar. Där ser han främst ut att vara aktuell för de traditionella distanserna och få en viktig roll i svenska stafettlaget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons