Annons

Här är de tyngsta favoritfallen hittills i OS

Favoritskapet har förenat dem inför OS.
Nu delar de något annat.
Här är de största favoritfallen hittills i Tokyo.
Olympiskt • Publicerad 28 juli 2021
Nyjah Houston från USA misslyckades i skateboardtävlingen.
Nyjah Houston från USA misslyckades i skateboardtävlingen.Foto: Charlie Neibergall
Simone Biles, USA, tvingades att bryta lagfinalen i gymnastik.
Simone Biles, USA, tvingades att bryta lagfinalen i gymnastik.Foto: Ashley Landis/AP/TT
Naomi Osaka åkte på en skrällförlust i OS-tennisen.
Naomi Osaka åkte på en skrällförlust i OS-tennisen.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Katie Ledecky från USA har missat två på förhand givna guldchanser.
Katie Ledecky från USA har missat två på förhand givna guldchanser.Foto: Petr David Josek/AP/TT
USA med Kevin Durant (till höger) förlorade mot Frankrike i öppningsmatchen i OS.
USA med Kevin Durant (till höger) förlorade mot Frankrike i öppningsmatchen i OS.Foto: Eric Gay/AP/TT

+ Naomi Osaka, tennis, Japan:

Ett av spelens allra största namn och hemmahopp. Fick äran att tända OS-elden efter att varit borta från tennisen sedan Franska mästerskapen i våras på grund av personliga problem. Tävlingsmässigt tog det dock slut redan i tredje omgången, förlust mot Marketa Vondrousova från Tjeckien.

Annons

+ USA, gymnastik, lag:

Ingen OS-deltagare är nog internationellt sett större än gymnasten Simone Biles. Därför var det en jättesensation när hon bröt lagfinalen i gymnastik, det som på förhand var tänkt att bli en uppvisning för amerikansk del. I stället hamnade guldet i Rysslands händer och USA fick nöja sig med silver.

+ Ashleigh Barty, tennis, Australien:

Barty är ett världsnamn som etta i världen och med två grand slam-titlar. Det är knappast Sara Sorribes Tormo från Spanien. Det var ändå spanjorskan som stod som segrare i första omgången i två raka set.

+ Katie Ledecky, simning, USA:

24-åriga Ledecky var regerande OS-mästarinna och världsrekordhållare på 400 meter fritt. Väl i mål var det dock fyra år yngre australiskan Ariarne Titmus som plockade hem guldet efter att ha spurtat ned Ledecky, ett stort misslyckande men ingenting jämfört med vad som hände på halva distansen under onsdagen. Titmus stod åter igen som vinnare, Ledecky fick nöja sig med en femteplats. Lite senare fick amerikanskan sin revansch med guldet på 1 500 meter.

+ USA, basket, herrar:

Med många av de allra största NBA-stjärnorna kvar på hemmaplan har det funnits frågetecken kring favorittippade USA. Det rätades knappast ut efter inledningsmatchen, förlust mot Frankrike, 76–83, efter att det amerikanska laget bara satt 36 procent av sina skott. För USA sprack därmed en 24 matcher lång segersvit i OS-sammanhang.

+ Kina, pingis, mixeddubbel:

Inget land är så dominant i OS-sammanhang som Kina inom pingisen. Det har varit en självklarhet att man burit favoritskapet till att ta hem alla medaljer, såväl på herr- som damsidan och i lag-sammanhang. Därför var det en jätteskräll och misslyckande när mixed-paret Xu Xin och Liu Shiwen förlorade mot en japansk hemmaduo, särskilt som det kinesiska paret ledde OS-finalen med 2–0 i set.

Annons

+ Nyjah Houston, USA, skateboard:

Hade varit på pallen i varje VM sedan 2010 men när skateboard gjorde debut i OS-sammanhang kom stjärnan näst sist i finalen.

Simhopp, par 10-meterssvikten, Kina, herrar:

+ Kina har dominerat OS-grenen men på herrsidan var det i stället Storbritannien med Tom Daley och Matty Lee som tog guldet. Det bröt också en svit på fyra raka guld för kinesisk del i OS-sammanhang.

+ Damernas linjelopp, cykel, Nederländerna:

De nederländska cyklisterna jagade landet tredje raka OS-guld i grenen, Österrike hade inte vunnit en OS-medalj i cykel sedan 1896. Anna Kiesenhofer som studerat matematik på universitetsnivå vid sidan av sin idrottskarriär stod dock som oväntad vinnare.

+ Kohei Uchimura, gymnastik, Japan:

Den japanske superstjärnan jagade tredje raka OS-guldet men tappade greppen om medaljen – bokstavligt talat. Efter missen i barrkvalet ställde Uchimura inte upp i i räck.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons