Annons

Här är ligan som kan bli världens största

Med hisnande 660 miljoner tittare och en årlig tillväxttakt på 24 procent, riktas strålkastarljuset allt mer mot den indiska cricketscenen.
Herrligan spås kunna bli världens största inhemska idrottsliga och den största klubben är redan värd mer än de flesta nordamerikanska NHL-lagen.
Nu rullar hundratals nya miljoner dessutom in när en ny damliga introduceras i år.
Cricket • Publicerad 2 februari 2023
Mumbai Indians Rohit Sharma firade IPL-segern 2017.
Mumbai Indians Rohit Sharma firade IPL-segern 2017.Foto: Tsering Topgyal/AP/TT
Calcuttas Sunil Narine och Robin Uthappa i en bild från 2018.
Calcuttas Sunil Narine och Robin Uthappa i en bild från 2018.Foto: Bikas Das/AP/TT
Andrew Strauss i samband med att han adlades 2020.
Andrew Strauss i samband med att han adlades 2020.Foto: Yui Mok/AP/TT

Säg Premier League och tankarna hamnar för de flesta idrottsintresserade i England. Men kanske inte så länge till. I skuggan av de i väst dominerade idrottsligorna har Indian Premier League, IPL, omsättningsmässigt stadigt vuxit sedan introduktionen 2008.

I Indien är herrcricketligan, som spelas i det snabbare T20-formatet, för många ett måste. Första veckans matcher 2022 sågs av 229 miljoner tittare på tv, enligt myndigheten Barc, vilket förvisso var en nedgång, men ändå en hisnande hög siffra.

Annons

Enligt Forbes sågs förra säsongen av 660 miljoner tittare totalt på tv eller via strömning. Mediebolaget konstaterar att genomsnittslaget värderades till 69 miljoner dollar 2009. Förra året passerades miljardstrecket för genomsnittet av de tio klubbarna, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 24 procent.

"Sex gånger större"

Den engelske cricketprofilen Andrew Strauss, tidigare landets lagkapten och chef för det engelska och walesiska cricketförbundet, spår att ligan kommer att fortsätta att växa.

– I takt med att den indiska ekonomin växer och förväntas nå USA:s nivå 2040, så kommer värdet av IPL troligtvis vara sex gånger högre än vad det är i dag. Det här kommer att bli den största inhemska sportturneringen i världen, utan undantag, säger han vid en föreläsning, enligt AFP.

IPL:s ordförande Arun Dhumal tror att ligan blir störst i världen redan om fem år.

– IPL kommer att bli mycket större än vad den är och den kommer definitivt att bli nummer ett av världens sportligor, sade han i höstas enligt Circle of Cricket.

IPL har en bit kvar till exempelvis den nordamerikanska basketligan NBA (2,5 miljarder dollar per klubb) och världens största liga – den amerikanska proffsfotbollsligan NFL (3,5 miljarder).

Men den främsta cricketklubben i IPL – Mumbai Indians – är redan värt mer än 27 NHL-klubbar, enligt Forbes.

– IPL är redan en massiv kommersiell möjlighet, men med tanke på Indiens ekonomiska tillväxt, växande medelklass och massiva potential som en marknad för det digitala, så kommer den potentiellt bli än mer lukrativ, sade Simon Chadwick sportekonomiprofessor vid Emlyons handelshögskola i Frankrike till AFP tidigare.

Miljarder i rättigheter

Nytt för i år är att även damerna får en egen cricketliga i Indien, med fem lag. För ett par veckor sedan säkrade sambolaget Viacom 18, ägt av amerikanska Paramount och indiska miljardären Mukesh Ambanis bolag Reliance Industries sändningsrättigheterna till den nya ligan för motsvarande 116 miljoner dollar för fem år. Bolaget lyckades förra året buda till sig strömningsrättigheterna för herrligan för 3,1 miljarder dollar, där Disney knep tv-rättigheterna för 3 miljarder.

– Viacom 18:s förmåga att sammarknadsföra sina herr- och dam-IPL-sändningar kommer utan tvekan att bidra till lockelsen för bolaget, säger Jack Genovese, forskningsansvarig vid Londonbaserade analysbolaget Ampere till Bloomberg, och fortsätter:

Annons

– Intresset för damcricket och damsport generellt växer kraftigt världen över.

Bland de främsta

Även Strauss tror att den nya damligan kan öka cricketens tillväxt. Den mäktiga indiska cricketstyrelsen BCCI har dessutom lovat att damspelarna ska ha samma ersättning per match som herrspelarna

– De första IPL-klubbarna har precis sålts för en förkrossande summa av 465 miljoner pund (5,9 miljarder kronor). Damcricket står på sina egna ben och kommer att vara en av de tre främsta idrotterna att tjäna pengar för alla unga tjejer med talang och ambition att utöva idrott professionellt, säger Andrew Strauss.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons