Annons

Stenson om Zachrisson: Saknar honom redan

Den folkkäre tv-personligheten Göran Zachrisson har gått bort.
Han blev "Mr Golf" för hela svenska folket.
"Göran var mer än en kommentator och journalist för mig, han var även en vän och jag kände hans support i både medgång och motgång genom alla mina år på världens Tourer", säger Henrik Stenson i en skriftlig kommentar till TT.
Idrott • Publicerad 11 augusti 2021
Göran Zachrisson. Arkivbild.
Göran Zachrisson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Göran Zachrisson kommenterade och rapporterade om golf från sent 60-tal hela vägen fram till 2010-talet för framförallt SVT och sedan Nent Group/Viasat.

Under onsdagsmorgonen kom beskedet att ikonen gått bort efter en tids cancersjukdom. Han blev 83 år gammal.

Annons

Golfstjärnan Henrik Stenson sörjer Zachrisson.

"Givetvis jättetråkiga nyheter att Göran har lämnat oss. Alla som följer eller spelar golf vet ju vad Göran har betytt för golfen men hans kunskaper och skicklighet som journalist och intervjuare sträckte ju sig brett inom idrott men även utanför sportens värld", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Stenson minns British Open-segern på Royal Troon 2016, ett tillfälle han fick dela med Zachrisson:

"Minnet av kvällen på Royal Troon efter The Open vinsten värmer i en stund som denna och jag är otroligt glad att vi fick uppleva det tillsammans. Jag saknar honom redan och våra tankar går till hans familj."

"Bröt ny mark"

Sportjournalisten Jacob Hård började arbeta på SVT under mitten av 80-talet och blev kollega med Zachrisson.

– Då var Göran där och var en fantastisk reportagemakare. Han var den store förebilden och den store inspiratören när det gällde att berätta i reportageform, vilket jag tyckte var en av de roligaste sakerna med tv-mediet. Där lärde man sig otroligt mycket, säger han.

Det var Zachrissons egensinniga sätt som stack ut.

– Han berättade på sitt sätt. Han kunde alltid hitta en historia. När han började berätta så visste man aldrig vart det skulle ta vägen. Han var så fri i sitt berättande och hade sådan associationsförmåga och dessutom ingen överdriven respekt för tv-mediet, säger Jacob Hård.

Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, instämmer i Hårds beröm. I en krönika på s vt.se beskriver hon hur Zachrisson utvecklade tv-berättandet.

"Han samarbetade med fotografer och ljudtekniker för att göra historien mer levande, mer närgången, mer förklarande", skriver Edlund Jönsson.

Annons

"Göran Zachrisson bröt ny mark och satte avtryck med en berättartradition som vi på SVT Sport fortfarande värnar, ett stolt arv."

Arne Hegerfors minns sin journalistkollega och vän med värme.

– Han hade en förmåga att iaktta människor på ett annat sätt än man var van vid. Han upptäckte specialiteter hos oss alla och kom med ojämna mellanrum med små kåserier om den ena eller den andra. Det var alltid pricksäkert och komiskt utan att vara kontroversiellt, säger han till Aftonbladet.

"Förmåga att trollbinda"

Hård, som pratade med Zachrisson på telefon för omkring en månad sedan, visste hur svårt sjuk han var.

– På det viset kom det inte som någon chock. Men det är alltid väldigt, väldigt sorgligt när en människa som betytt saker för en försvinner, säger han.

Enligt Maria Möller, Svenska golfförbundets ordförande, var Zachrisson en av sportens främsta ambassadörer.

– Han har haft en förmåga att trollbinda alla som lyssnat med sitt sätt att berätta – såväl den inbitne golfaren som den som inte vet något om golf över huvud taget, säger hon till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons