Härlig sydösthelg i Ystad

Ystad Ridklubb hade i helgen den sista stora tävlingen för säsongen och som vanligt gjorde arrangörerna ett bra och säkert jobb.
Sport • Publicerad 31 oktober 2007
Lilla hästen Zallie och hennes ryttarinna Sandra Bergelv gjorde två felfria rundor och var dessutom snabbast vilket gav seger för ekipaget.
Lilla hästen Zallie och hennes ryttarinna Sandra Bergelv gjorde två felfria rundor och var dessutom snabbast vilket gav seger för ekipaget.Foto: 

Ryttarna från sydöstklubbarna var väl representerade i både start- och prislistor och det spelade ingen roll om hästarna var gamla eller unga. Ystadsekipaget Sandra Bergelv och lilla stoet Zallie, har i år samlat ihop nio segrar, varav ett SM-guld.

22-åriga anläggningsarbetaren Sandra bor i Ystad och det gör även Zallie som är uppstallad på ridklubben. Sandra tävlar visserligen för Skurup.

Den lilla hästdamen Zallie, som bara är lite större än en ponny, är 17 år men det är inget som märks. Hon är både duktig på att hoppa och är dessutom hinderklok vilket resulterade i segrar i både 0.90- och 1-meters-klassen. Zallie är också mycket snabb och segermarginalen brukar ligga på flera sekunder.

I tävlingarnas högsta klass, 1.10, gick segern till Linda Persson och Chelita, Skurup, tvåa blev hemma-ekipaget Lin Persson och Yumni och trea också ett Ystadsekipage, Matilda Dahlin på Eucalyptus. Placeringar gick även till Bollerups Elin Berglund och Cardell och Ystads Dennis Ganz Andersson på Min Feel Easy. Dennis gjorde många fina ritter och i enmeters-klassen blev han både tvåa och trea. Fjärdeplaceringen i klassen gick till Annemie Göransson och Irco Bell, Ystad RK.

Irco Bell är också i det närmaste pensionär. Han är 17 år och i våras var han och Annemie i Portugal och tävlade. Några placeringar blev det men sedan tyckte Annemie att hästen verkade trött.

Veterinärundersökningar gjordes och det konstaterades att han hade förmaksflimmer. Inte nog med det, han skadade även bakdelen och fick vila länge. Nu är den gamle trotjänaren pigg igen. Vid ponnytävlingarna var sydöstarna outstanding och plockade med sig rosetter. Två segrar gick till Ystads Thess Ganz Andersson. Med d-ponnyn Safira tog hon en förstaplacering i den högsta ponnyklassen som gick i lätt B. Thess tävlade även c-ponnyn Amazing Beauty, i lätt B och där blev det också en överlägsen seger för snabbridande Thess.

I samma klass fick Ljunitsryttarinnorna Hanna Gustafsson och Obelix en tredjeplacering och Sofie Söderberg på Aprilia en femteplats. I kategori b vann Ystadstjejen Julia Magnusson på Dalåkras Biferno och tvåa blev Österlens RF:s Marcus Svensson på Polly.

Nu är Ystads Yasmin Söderström på gång med sin d-ponny Belladonna. I lätt C plus 5 blev det seger.

I samma klass men för c-ponnyer startade 31 ekipage och åtta blev placerade och sju av dessa var från klubbarna i sydöst. Vann gjorde Elene Svensson och Cocktail, Österlens RF. My Andersson och Chasmin, Ystad kom på andraplats och Elin Levin från Färs tog tredjeplaceringen.

I klassen för b-ponnyer vann Ystads Linnea Lydén och Fridolf.

I lätt C utan tillägg blev det hundradelarnas fight mellan Österlens RF:s ryttare. Caroline Elgemark och Dickens hade hundradelarna på sin sida och tog hem segern. Elene Svensson och Cocktail blev tvåa och Marcus Svensson tog fjärdeplatsen.

I klassen för b-ponnyer kom Elin Johnsson, Skogsdala Kian, Ljunits, tvåa och Skurups Linnea Sandås och Biggles trea.

Gerd Cronestål

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.