Hedin till Österrike

Robert Hedin behövde inte gå arbetslös speciellt länge efter att ha avslutat sitt uppdrag som norsk förbundskapten. Han är klar som tränarmentor och utvecklingschef i den österrikiska toppklubben Bregenz Handball. Med sig till klubben tar han sonen och YIF-spelaren Amadeus.
Sport • Publicerad 29 april 2014
Robert Hedin flyttar till den österrikiska toppklubben Bregenz Handball.
Robert Hedin flyttar till den österrikiska toppklubben Bregenz Handball.Foto: Foto: Hans Punz
Foto: Hans Punz

Vilken dag som helst ska 48-åringen bli pappa för fjärde gången. Lite senare i sommar går flyttlasset till Bregenz i Österrike, där Robert Hedin blir en form av utvecklingschef för klubbens tränarstab. Dessutom ska han ansvara för handbollsakademin.

Bregenz Handball har vunnit ligan i Österrike sju gånger de senaste tio åren och har stor erfarenhet från spel i olika europeiska cuper. Det är ett stort handbollsfäste som Robert Hedin kommer till.

Större än YIF

– Klubben är större än exempelvis Ystads IF och har en ganska stor organisation. I Österrike är utvecklingslagen sammankopplade med A-lagen, så tillvida att de spelar match vid samma tillfällen. När A-laget spelar en bortamatch åker utvecklingslaget med och spelar parallellt. Jag kommer att jobba med båda lagens tränare, säger Robert Hedin.

Amadeus Hedin är en av spelarna som kommer att spela i utvecklingslaget. Möjligen kan han också bli aktuell för seniorlaget.

– Upplägget är intressant rent handbollsmässigt men det passar också min familjesituation bra, säger Robert Hedin.

Robert Hedin har aldrig tidigare verkat som tränare i Österrike. Däremot jobbade han i Schweiz (St Gallen) under ett antal år runt millenniumskiftet.

Robert Hedin var aldrig riktigt aktuell som efterträdare till Mats Engblom i Ystads IF. Däremot hade han en del andra anbud sedan han och norsk handboll valde att skiljas åt för någon månad sedan.

YIF-spelare till Malmö?

När det gäller Ystads IF pågår spelet inte bara på planen utan lika mycket utanför. YA-sporten har tidigare skrivit om det stora intresset för Anders Persson, Minden, och Alexander Borgstedt, Alingsås.

Ryktet placerar yttern Gustav Thulin och målvakten Leo Larsson i HK Malmö nästa säsong och sportchefen Tommy Thysell bekräftar för YA att det finns kontakt med spelarna.

– Ja, ryktet stämmer. Däremot är det inte alls säkert att spelarna hamnar här i slutändan. Vi är inte riktigt överens med oss själva vad vi vill på positionen högersex. Gustav Thulin har visat intresse av oss och han är en duktig spelare.

– Den andra positionen som vi funderar över är målvaktsposten och det stämmer att vi har pratat med Leo Larsson. Bortsett från de här positionerna har vi det mesta klart inför nästa säsong, säger Thysell.

INTERNAL INTERNAL
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.