Annons

Hemmaplan för Hammarby och Malmö i EL-kval

Hammarby ska ut i Europaspel för första gången sedan 2007.
Då väntar Puskás Akadémia FC från Ungern på hemmaplan i ett enkelmöte.
För Malmö FF blir det polska MKS Cracovia i första omgången, också det på svensk mark.
Fotboll • Publicerad 10 augusti 2020
Hammarbyjubel efter segern i Stockholmsderbyt i söndags. Nu står det klart att Puskás Akadémia FC väntar i första kvalomgången av Europa League.
Hammarbyjubel efter segern i Stockholmsderbyt i söndags. Nu står det klart att Puskás Akadémia FC väntar i första kvalomgången av Europa League.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Båda lagen var i samma seedningsgrupp i Europa League och kunde ställas mot Puskás Akadémia FC (Ungern), MKS Cracovia Kraków (Polen) eller PFC Slavia Sofia (Bulgarien).

Det blev de två förstnämnda. Hammarby tar emot ungrarna medan det väntar polskt motstånd för skåningarna.

Annons

Puskás Akadémia slutade på tredjeplats i den ungerska ligan förra säsongen, vilket var deras bästa ligaplacering sedan klubben etablerades 2012. Cracovia blev sjua i den polska ligan i fjol, men har tagit sig till EL-kvalet tack vare att de vann den inhemska cupen.

"Jag är glad att vi spelar på hemmaplan och slipper resa till en plats vi inte känner till så väl. Situationen just nu gör dessutom att resor utomlands kan bli extra besvärliga. Själva laget Cracovia får vi börja att analysera så fort som möjligt och vi ska även undersöka möjligheten att se dem live. De ska spela inhemskt cupspel om en vecka och det blir spännande att se vilket typ av lag de är. Att det bara är en match är speciellt. Det är lite av ett lotteri", säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson till klubbens hemsida.

I stället för de traditionella dubbelmötena ska kvalomgång ett, två och tre till Champions League och Europa League spelas som enkelmöten där spelplatserna bestäms via lottning. Värt att notera är att bortamålsregeln inte gäller i årets Europakval. Oavgjort efter full tid innebär förlängning och straffar om så krävs.

Matcherna spelas den 27 augusti.

IFK Göteborg, som vann Svenska cupen och har Sveriges tredje plats i Europa League, går in först i den andra kvalomgången.

Fakta: Så spelas Europa League

Första kvalomgången: 27 augusti (spelas som enkelmöte).

Andra kvalomgången: 17 september (spelas som enkelmöte).

Tredje kvalomgången: 24 september (spelas som enkelmöte).

Play off-omgången: 1 oktober (spelas som enkelmöte).

Gruppspel: 22 och 29 oktober, 5 och 26 november, 3 och 10 december.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons