Annons

Hockey-VM flyttas från Belarus: "Enda rimliga"

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) går kritikerna till mötes.
Herrarnas ishockey-VM i vår flyttas från Belarus.
Ishockey • Publicerad 18 januari 2021
Tre Kronor kommer inte att spela ishockey-VM i Belarus i år. Mästerskapet flyttas från Minsk av säkerhetsskäl. Arkivbild
Tre Kronor kommer inte att spela ishockey-VM i Belarus i år. Mästerskapet flyttas från Minsk av säkerhetsskäl. ArkivbildFoto: Claudio Bresciani/TT
Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, välkomnar beslutet att frånta Belarus VM. Arkivbild.
Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, välkomnar beslutet att frånta Belarus VM. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera aktuella VM-spelare och ledare har på olika sätt sagt att de inte ställer upp på att spela mästerskapet i Minsk.

Belåten över dagens beslut konstaterar Anders Larsson att förbundskaptenen Johan Garpenlöv får ett lättare jobb nu när fokus flyttas till det sportsliga.

Annons

– Situationen i Belarus, när vi ser människor demonstrera för sin frihet och för öppenhet och möts av våld och en del fängslas... det berör på ett mänskligt plan. Det berör mig och jag har stor respekt för att det berör våra spelare.

"Ett välkommet beslut"

– Nu är hela den diskussionen borta och det går att fokusera på det sportsliga, hur vi får ihop ett slagkraftigt lag. Kort och gott: det var ett välkommet beslut, säger Larsson.

Trycket på IIHF att frånta Belarus mästerskapet har vuxit under de senaste månaderna.

Landet har skakats av regimkritiska protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet i augusti, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare. Med det har också allt fler röster påtalat orimligheten i att ett stort idrottsmästerskap ska arrangeras i Belarus.

Så sent om i lördags gick en av huvudsponsorerna, tjeckiska biltillverkaren Skoda, ut med ett kraftigt ställningstagande. Om Belarus får behålla mästerskapet, hoppar vi av, meddelade Skoda.

Oklart med Lettland

Därför var måndagens besked inte oväntat.

"Av säkerhetsskäl som ligger utanför IIHF:s kontroll kom IIHF:s styrelse i dag fram till att beslutet att flytta ishockey-VM från Minsk, Belarus, är oundvikligt", skriver IIHF i ett pressmeddelande.

Lettland var tänkt att dela på VM med Belarus, men nu är det oklart hur det blir också med det lettiska värdskapet.

IIHF skriver att Lettland fortfarande är ett alternativ som en av flera arrangörsländer, men att det också kan vara aktuellt att lägga hela mästerskapet i ett enskilt land. Danmark och Slovakien har nämnts.

TT: Du har inte fått någon form av underhandsbesked om vart det lutar, Anders Larsson?

Annons

– Jag har haft en kontinuerlig dialog med vår internationelle ordförande (René Fasel) under hela den här resan. Man har en del spår man jobbar på, men det är viktigt att IIHF i lugn och ro får hantera det.

– Jag känner mig trygg i att vi kommer att få besked inom hygglig närtid, men vi har respekt för att det kan ta viss tid, med hänvisning till en viss pandemi, säger Anders Larsson.

Fasel var tidigare ovillig att flytta VM på grund av politiska påtryckningar. Häromdagen besökte han Belarus för ett möte med Aleksandr Lukasjenko, något som fick mycket kritik, inte minst de rörliga bilderna som visade hur presidenten välkomnade Fasel med en björnkram.

Beklagar beslutet

Nu säger IIHF-ordföranden att det är beklagligt att behöva frånta Belarus mästerskapet.

"Under hela den här processen har vi försökt lyfta att VM hade kunnat användas som ett verktyg för försoning och för att lugna de sociopolitiska problemen som finns i Belarus, och att kunna hitta en positiv väg framåt", säger René Fasel i pressmeddelandet.

"Och även om IIHF:s styrelse anser att världsmästerskapet inte bör användas för politisk vinning från något håll, har vi kommit fram till att det inte är rimligt att arrangera mästerskapet i Minsk när det finns större problem att ta hand om, liksom säkerhetsaspekten för lagen, åskådarna och övriga inblandade".

VM är planerat att spelas 21 maj-6 juni.

Bakgrund: Turerna kring VM i Belarus

2017

19 maj: Internationella ishockeyförbundet (IIHF) utser Lettland och Belarus som arrangörer för ishockey-VM 2021.

2020

9 augusti: Aleksandr Lukasjenko blir utsedd till vinnare av det kritiserade valet i Belarus, vilket leder till stora protester och demonstrationer.

9 september: Lettland meddelar att de inte kommer arrangera ishockey-VM tillsammans med Belarus.

17 september: IIHF utser en expertgrupp som ska utreda förutsättningarna för turneringen.

2021

11 januari: IIHF:s ordförande René Fasel och Belarus diktator Lukasjenko fångas på bild i en hjärtlig kram vid ett möte i Minsk. "Det var ganska chockerande bilder", sade IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola.

15 januari: Luleås backstjärna Erik Gustafsson säger att han kommer att bojkotta ett eventuellt VM i Belarus. "Om det spelas där och jag blir uttagen kommer jag att tacka nej", säger han till Aftonbladet.

16 januari: Huvudsponsorn Skoda meddelar att man hoppar av samarbetet om Belarus är en av arrangörerna.

18:e januari: IIHF beslutar att ishockey-VM kommer att flyttas från Belarus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons