Annons

VM i Avicii Arena – trots miljonsmäll senast

Ishockey-VM 2025 kommer att spelas i Stockholm.
Nu ska fiaskostämpeln från 2013 tvättas bort.
Ishockey • Publicerad 17 juni 2021
Svenska hockeysupportrar i Globen. Arkivbild.
Svenska hockeysupportrar i Globen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Finansborgarrådet Anna König Järlemyr (M) och hockeyförbundets ordförande Anders Larsson meddelar att ishockey-VM ska hållas Stockholm 2025.
Finansborgarrådet Anna König Järlemyr (M) och hockeyförbundets ordförande Anders Larsson meddelar att ishockey-VM ska hållas Stockholm 2025.Foto: Henrik Montgomery/TT

För två år sedan tilldelades Sverige och Danmark värdskapet av ishockey-VM 2025.

Sedan dess har det spekulerats i vilken stad som kommer att stå värd – och nu är det klart att det återigen blir Stockholm och Avicii Arena (tidigare Globen) där bland annat semifinalerna och finalen spelas.

Annons

– Det kommer andas hockey i hela Stockholm och därmed hela Sverige. Det känns fantastiskt roligt att välkomna hockeyvärlden. Dels lagen, men även fans från olika länder. Det är ett otroligt stort evenemang att kunna arrangera hockey-VM och göra det just här i Stockholm, säger Anders Larsson.

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M):

– Vi vill välkomna hit större internationella evenemang, det behöver Stockholm. Det ger jobb och intäkter, men vi kan också tillsammans med idrottsrörelsen visa att det här är en fantastiskt plats. Sedan har våra ungdomar något att blicka fram emot. Det känns oerhört värdefullt när man inte kunnat delta i matcher och utöva idrotten som man önskat. Nu ser vi fram emot att öppna Stockholm och välkomna hockey-VM.

Miljonsmäll för förbundet

Det blir första gången på tolv år som Sverige står värd för VM. 2012 och 2013 arrangerade man tillsammans med Finland – och vid det senare tillfället blev det succé.

Tre Kronor gick hela vägen och bärgade första guldet på hemmaplan.

Samtidigt slutade det i en miljonsmäll för förbundet.

Dåliga publiksiffror och höga omkostnader resulterade i att Svenska ishockeyförbundet gick back med över 20 miljoner kronor.

Den här gången är man mer förberedda, menar Anders Larsson.

– Det råder inget tvivel om att 2013 skedde det en hel del saker som vi lärt oss mycket av. Vi har gjort en gedigen analys av VM 2012–2013. Vi har också fått danskarnas siffror från 2018 och lagt en grundläggande plan. Jag känner mig inte bara trygg, jag känner mig otroligt entusiastisk, säger han.

"Handlar om folkfesten"

TT: Vad lärde ni er från senaste mästerskapet?

Annons

– Väldigt mycket runt ett hockey-VM, bortsett från att det ska fungera praktiskt bra och det gjorde det senast, handlar om folkfesten. Intresset från åskådare och publik. Vi krokar arm med staden och gör gemensam sak med näringsliv, kommunen, Hockeystockholm.

Även Göteborg och Malmö fanns med bland intressenterna. Regionstyrelsen i Skåne lovade att bidra med sex miljoner för att Malmö skulle kunna arrangera mästerskapet.

– När vi lade de här alternativen bredvid varandra stod det klart att Stockholm var det starkaste alternativet. Det är folkfesten vi är ute efter.

Fakta: Ishockey-VM 2025

Ishockey-VM 2025 arrangeras av Sverige och Danmark.

Länderna kommer att dela på gruppspelet och kvartsfinalerna. Resten av finalspelet spelas sedan i Avicii Arena (tidigare Globen) i Stockholm.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons