Annons

"Hon har kämpat så länge för det här"

Stefan Rahm, tidigare förbundsdirektör för Svenska Seglarförbundet, kan knappt hålla tårarna tillbaka efter Josefin Olssons OS-silver.
Segling • Publicerad 1 augusti 2021
Josefin Olsson tog OS-silver i seglingens laser radial.
Josefin Olsson tog OS-silver i seglingens laser radial.Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Rahm, som också är klubbdirektör på Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS), har först svårt att få fram ord om svenskans prestation.

– Det betyder så enormt mycket, och mycket för seglingen. Jag tror att hon känner det också. Det ligger alltid sådan press på en när man får mycket stöd från klubbar, landslag och SOK, och att kunna leverera på det. Medaljer är ju dyra så hon känner nog också en lättnad över att kunna prestera på denna nivån, säger Rahm.

Annons

Josefin Olsson tar OS-medaljen i sitt tredje olympiska spel. 31-åringen från Nyköping har stadigt förbättrat sina placeringar.

Hon kom på 18:e plats i OS-seglingarna i Weymouth 2012 och blev sexa för fem år sedan i Rio de Janeiro.

– Det här är hennes livsstil på något sätt och då måste man få betalning får det också. Hon har varit professionell så länge, under så många år, säger Rahm.

TT: Hur länge har hon kämpat för det här?

– Vi pratar om 15 år kanske, fokus svängde om i 20-årsåldern. Jag tror att känslan övergår från en enorm glädje till en lättnad. Det skulle inte förvåna mig om hon fortsätter tre år till till nästa OS.

Rahm säger att Josefin Olsson tagit stora kliv – även som person.

– Josefin är för mig en ganska blyg person som har levt lite i skymundan av många andra och som inte varit den här lagledaren, men hon har varit med och gjort sitt jobb och blivit allt mer fri i positionen. Hon har växt på många olika plan.

– Sedan är det någonstans den här vanliga tjejen från Oxelösund som är nära sin egen familj och seglat med kompisar. En väldigt mysig tjej.

Han tror att medaljen kan betyda mycket för sporten.

– Det betyder enormt mycket, vi fick aldrig någon medalj vid förra OS i Rio, säger Stefan Rahm.

Annons

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo gläds över att svenskan äntligen får belöning för sitt slit under åren.

– Jag tycker hon är så värd det, för hon har jobbat väldigt hårt och gjort väldigt många bra saker i väldigt många år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons