GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hoppning: Svårare att kvala in till OS

Tydligare regler och tuffare kvalgränser lär göra det svårare för hoppryttare att nå OS i Paris 2024.
Internationella ridsportförbundet, FEI, har ämnet på dagordningen vid sitt årsmöte i november.
Om de föreslagna reglerna gällt inför OS i Tokyo hade svenskan Mathilda Karlsson inte nått spelen.
Ridsport • Publicerad 20 oktober 2022
Svenskan Mathilda Karlsson lyckades vinna en överklagan och fick ställa upp i OS i Tokyo. Nu vill det internationella ridsportförbundet skärpa regler och kvalgränser för att nå OS i Paris. Arkivbild.
Svenskan Mathilda Karlsson lyckades vinna en överklagan och fick ställa upp i OS i Tokyo. Nu vill det internationella ridsportförbundet skärpa regler och kvalgränser för att nå OS i Paris. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

FEI ogiltigförklarade Karlssons poäng från tävlingar av lägre dignitet, men Karlsson överklagade och fick Cas, idrottens skiljedomstol, på sin sida. Det innebar att hon fick ställa upp i OS för sitt födelseland Sri Lanka.

Om FEI klubbar ett beslut som skruvar åt kvalsystemet blir det betydligt svårare att kvala in individuellt. Tanken är att täppa till tidigare kryphål.

Förslaget nu är att endast resultat i Grand prix-tävlingar, Nations Cup eller världscupen på lägst 1,55-nivå, i stället för tidigare 1,50, ska räknas som OS-kval. Några särskilda OS-kvaltävlingar ska inte längre att tillåtas, skriver Tidningenridsport.se

För OS-rankningen ska endast tävlingar som ger poäng på världsrankningen räknas. Poängfördelningen ska dessutom justeras så att tävlingar med få startande ger färre poäng.

I och med VM-guldet i Herning i augusti har Sverige redan kvalat in ett lag till de olympiska spelen om två år.

Det innebär tre ryttare plus en reserv.

IOK håller fast vid tre i stället för fyra ryttare i ett OS-lag, något som infördes inför spelen i Tokyo 2021.

Nytt då var även att den individuella tävlingen avgjordes före lagtävlingen. FEI är med på noterna och har inga invändningar inför Paris, där ridsportens tävlingar avgörs i Versailles.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.