Annons

Hotet mot storturneringen: Terrorattacker

Kamerun fruktar att jihadister och separatister ska genomföra terrorattacker under Afrikanska mästerskapen. Flera lag har mottagit hot inför turneringen.
Fotboll • Publicerad 8 januari 2022
Algeriska spelare firar guldet i Afrikanska mästerskapen 2019 efter seger mot Senegal. På söndag startar mästerskapet i Kamerun, där lag hotats av separatistgrupper.
Algeriska spelare firar guldet i Afrikanska mästerskapen 2019 efter seger mot Senegal. På söndag startar mästerskapet i Kamerun, där lag hotats av separatistgrupper.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Myndigheterna i Kamerun för en kamp mot engelskspråkiga separatister i västra delen av landet och mot jihadisträder i norr. Och nu är man rädd för att militanta grupper ska göra attacker när strålkastare riktas mot fotbollsmästerskapet som startar på söndag.

Säkerhetsstyrkor i väst har gått upp i högsta beredskap sedan beväpnade grupper skickat hotmeddelanden till lagen i grupp F – Tunisien, Mali, Mauritanien och Gambia. De fyra lagen ska spela gruppspelsmatcher i kuststaden Limbe och träningsanläggningen finns i Buea, ett centrum för separatistoroligheter.

Annons

– Det var nyligen en explosion utanför ett takeaway-ställe i Limbe. Det var ett väldigt tydligt budskap, säger Blaise Chamango, ledare för en organisation i Beau, som kallas för Human Is Right.

Beväpnade styrkor

Regeringen har stationerat tungt beväpnade soldater i nästan alla vägkorsningar i Buea och Limbe och säkerhets- och försvarsstyrkor griper många.

Buea är regionhuvudstad i den sydvästra delen av Kamerun och gränsar till den nordvästra regionen som är i händerna på engelskspråkiga separatister som vill lämna landet som har fransk majoritet. I oktober 2017 förklarade separatisterna sig självständiga.

Mer än 3 500 människor har dött och mer än 700 000 har flytt från sina hem under konflikten, där övergrepp sägs ha begåtts av båda sidor.

Endast problem i väst

Regeringen har vid flertal tillfällen upprepat att säkerheten kan garanteras under Afrikanska mästerskapen, men varken myndigheter eller ansvariga för mästerskapet har svarat på AFP:s frågor om säkerhetsåtgärderna.

Det är en mer avslappnad atmosfär i Kameruns huvudstad Yaounde än i den konfliktdrabbade regionen 15 mil västerut.

– Säkerheten är bara ett problem i de nordvästra och sydvästra regionerna och jag tror att våra försvarsstyrkor har tillräckligt med erfarenhet för att agera tillräckligt, säger James Mouangue, juridikprofessor och ordförande i den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter.

– Endast enstaka säkerhetsåtgärder har satts i bruk, med tanke på risknivån, och det var inga problem när vi arrangerade African Nations Championship för ett år sedan.

Söker uppmärksamhet?

Det är inte bara separatisterna som oroar i Kamerun inför det kommande kontinentalmästerskapet. I landets nordligaste region har jihadister från grannlandet Nigeria gjort attacker. Attackerna minskade sedan två rivaliserande militanta grupper börjat kriga mot varandra. Men det finns de som befarar att grupper kan söka uppmärksamhet genom att slå till i Yaounde, Douala eller i de norra delarna av landet.

Andra menar dock att det inte är troligt att sådana planer sätt i verket.

Annons

– Jag tror inte att jihadister kan störa mästerskapet om de inte sätter igång en väldigt stor attack. Och det finns en möjlighet att det sker, säger Guibai Gatama, chefredaktör för tidningen L'Oeil du Sahel.

– Men arenan i norr där grupp D (Egypten, Nigeria, Sudan och Guinea Bissau) spelar är i Garoua som är långt ifrån deras sfär.

Fakta: Afrikanska mästerskapen

Afrikanska mästerskapen spelas mellan den 9 januari och 6 februari med 24 lag uppdelade i sex grupper. De två bästas i varje grupp går vidare till åttondelsfinal.

Senast, 2019 i Egypten, vann Algeriet finalen över Senegal (1–0).

Precis som EM flyttades Afrikanska mästerskapen fram ett år på grund av coronapandemin. Faktum är att Kamerun skulle ha stått som värd redan 2019, men blev av med mästerskapet den gången på grund av undermåliga förberedelser, och fick sedan det efterföljande mästerskapet "som tröst".

I december hotade den europeiska fotbollsklubbsorganisation ECA med att stoppa spelare från spel i Afrikanska mästerskapen sedan man ansett att turneringen inte upprättat ett regelverk för att motverka smittspridningen av coronaviruset.

Strax före jul meddelade ligaorganisationen WLF, som representerar över 40 olika fotbollsligor i världen, att man inte tänkte släppa några spelare till turneringen före den 3 januari eftersom flera ligor hade spelomgångar under julen.

Premiärmatchen, Kamerun–Burkina Faso, spelas på söndag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons