"Dunderfiasko" senast mot IFK Norrköping.
Men i derbyt mot Hammarby studsade AIK tillbaka – efter att lagets unga förmågor visat vägen.
Fotboll • Publicerad 21 juni 2020
Bilal Hussein (mitten) ordnade både mål och straff i derbysegern mot Hammarby.
Bilal Hussein (mitten) ordnade både mål och straff i derbysegern mot Hammarby.Foto: Jessica Gow/TT

Självkritiken i AIK var inte nådig efter förra omgångens bottennapp hemma mot IFK Norrköping. Men efter 1–4 på Friends arena var det desto trevligare att blicka upp mot resultattavlan efter det efterföljande derbyt mot Hammarby.

De grönvita, av många framlyfta som en klar guldaspirant, var favoriter inför mötet på ett varmt, soligt och – som vanligt nu för tiden – ekande tomt Tele2 arena.

Men efter en mållös första halvlek var det AIK som hade imponerat mest.

– När vi väl får bollen slarvar vi, vi tappar den alldeles för lätt. Vi måste vara mer aggressiva, sade hemmalagets Abbe Khalili till Dplay i halvtid.

Ungdomarna klev fram

Sebastian Larsson gav dock inte mycket för det spelmässiga övertaget.

– Vi kommer från ett riktigt dunderfiasko senast så vi ska inte prata utan vi ska bara spela, sade han kortfattat.

Och "spela" var precis vad de gulsvarta gjorde bäst även i den andra halvleken – mycket tack vare tre unga Stockholmskillar:

Bilal Hussein, 20, från Hjulsta, Paulos Abraham, 17, från Solna och Tom Strannegård, 18, från Stocksund.

1–0 ordnade den förstnämnde. I den 55:e minuten blev Hussein friställd från höger av Abraham som hittade sin lagkamrat med en nätt boll i djupled mellan Hammarbyförsvararna Dennis Widgren och Mads Fenger.

– Jätteskönt att få göra sitt första mål i allsvenskan – och jättefin assist av Abraham, säger Bilal Hussein till Dplay.

Låg bakom straffen

Bollen satt lågt till vänster i nätmaskorna – och det gjorde den även fyra minuter senare.

Detta när Sebastian Larsson ökade på ledningen från straffpunkten, ett läge han fått efter att Bilal Hussein rivits ner av Widgren som även fått bollen på armen i samma situation.

Leveransen till Hussein, som föranledde straffen, kom från Tom Strannegård som i övrigt var en av AIK:s mest framträdande spelare.

– Vi rättade till misstagen från matchen mot Norrköping och när vi fick lägena så förvaltade vi dem bra, säger Hussein.

Fler mål blev det inte, vilket innebär att AIK tagit säsongens andra seger och att Hammarby åkt på årets första förlust.