Annons

Huvudsponsor vill stoppa ryska förare i VM-rally

Huvudsponsorn och Finlands motorsportsförbund vill stoppa ryska förare i det klassiska finländska VM-rallyt som inleds på torsdagen.
"Kriget är nära oss på allvar. Om vi hade makt att ta beslut i den här frågan så skulle vi göra det", skriver företaget
Rally • Publicerad 3 augusti 2022
Huvudsponsorn och det finländska motorsport förbundet vill att ryska förare stoppas från rally-VM i Jyväskylä. Arkivbild.
Huvudsponsorn och det finländska motorsport förbundet vill att ryska förare stoppas från rally-VM i Jyväskylä. Arkivbild.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Arrangörerna kan dock inte förbjuda ryssar från att delta. Enda sättet de kan stoppas är genom ett beslut från det finländska Migrationsverket.

– Det här är en motbjudande situation. Det är en internationell tävling, och då följer man Fias (det internationella bilsportsförbundet) regler. Om det hade varit en nationell tävling så hade vi agerat annorlunda, säger Riku Bitter, vd på det finländska motorsportförbundet till Iltalehti.

Annons

Fia tillåter ryska förare att köra som neutrala aktiva.

Numera är VM-rallyt namngett efter huvudsponsorn Secto Automotive. Ett företag som även de valt att sätta ner foten med bara dagar kvar till tävling.

I ett uttalande slår företaget fast att ryska förare inte borde få köra i Finland.

"Kriget är nära oss på allvar. Om vi hade makt att ta beslut i den här frågan så skulle vi göra det", skriver företaget på sin webbplats.

Ryssarna i Jyväskylä är Nikolaj Grjazin och kartläsaren Konstantin Aleksandrov i RC2-klassen, samt Vitali Antonov i RC5-serien.

Ryska förare har deltagit i flera rallyn den här säsongen, men inte i det senaste i Estland. Detta efter att det estniska inrikesministeriet stoppade Grjazin och Aleksandrov från att ta sig in i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons