Annons

Idrotten begär 2 miljarder – och omstartsstöd

Idrotten behöver inte enbart kompenseras för intäktsbortfall, utan behöver också pengar för att kunna sätta i gång verksamheterna.
Därför ska Riksidrottsförbundet (RF) begära ett coronastöd från regeringen på 2 miljarder kronor för 2021.
Idrott • Publicerad 11 januari 2021
Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. Arkivbild.
Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Ärendet ska lämnas in den 19 januari, vilket Radiosporten var först med att berätta om.

Idrotten har under coronapandemin fått 500 miljoner kronor per kvartal i kompensationsstöd för intäktsbortfall, ett stöd som betalats ut i efterskott när idrotterna beräknat hur stora intäktsbortfall de haft.

Annons

Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson säger till TT att en del av den svenska idrottsrörelsen inte har några större intäktsbortfall och har därmed inte fått något kompensationsstöd.

– Men de har ett omstartsbehov som är väldigt stort. Alltså vill vi införa, som ett komplement, att en viss del avsätts för att nystarta idrott, säger han.

Betalas ut i förväg

Den delen skulle då behöva betalas ut i förväg, och inte efteråt som kompensationsstödet.

– Det kan mycket väl bli så om regeringen anser att vi får göra så här, säger Eriksson.

RF-basen menar att coronapandemin skapat revor i idrotten, revor som innebär att idrotter och föreningar tappat ledare och medlemmar. Att barn och ungdomar överger idrotten när de nu inte tillåts träna och tävla/spela matcher. Och att exempelvis föräldrar avvaktar med att betala medlemsavgifterna när de inte vet när, hur och om verksamheterna kommer i gång igen.

– Effekterna är som tärande saltsyror som äter sig in, men som inte låter sig kompensationsberäknas, säger Eriksson.

Hoppas på snabbt beslut

Han hoppas på ett snabbt beslut från regeringen, dels om den summa som man äskat för helåret, dels om det omstartsstöd som man önskar få genomföra.

– Jag tycker inte att det ska behöva ta så lång tid, säger Eriksson.

Det är ett digert material som RF lämnar in till regeringen i vilket man tittat utifrån fyra olika scenarier för året beroende på om restriktioner blir kvar eller tas bort, bra eller dålig konjunktur och hur och när vaccinet kan ge effekt på idrottsverksamheten.

Helst hade RF velat ha ett beslut på regeringsstöd för hela 2021, men man räknar bara med att få pengar fram till sommaren. Det är redan beslutat om kompensationsstöd för januari och februari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons