Annons

IFK föll stort mot Drott

Drott fick en snabb revansch på IFK Ystad för uddamålsnederlaget i Ystad förra söndagen. Uppe i Halmstad i går skrevs siffrorna till klara 31-22 (15-11).
Sport • Publicerad 11 mars 2003

Den största anledningen till raset var Kaupo Palmars sorti i mitten av den första halvleken. Utan honom hade IFK svårt att få igång något gångbart anfallsspel och var inte med när tåget gick med kvarten kvar att spela. Marcus Ahlm fanns på skadelistan redan före avkast och en knapp kvart in i matchen gjorde Kaupo Palmar honom sällskap. En skada i den sneda bukmuskeln i höger sida gjorde att Kaupo tvingades kasta in handduken i ett så pass tidigt skede av tillställningen. - Kaupo fick en smäll på träningen i fredags, stod över träningen i lördags men trodde ändå att han skulle kunna gå för fullt i dag. Men det gick alltså inte. Hur länge han blir borta på grund av det här vet jag inte i nuläget, berättade IFK-tränaren Jan "Proppen" Karlsson. Det fanns ingen annan "naturlig" högernia som kunde axla Palmars fallna mantel. IFK hade svårt att göra sig gällande anfallsmässigt när sjumålsskytten Krzysztof Fatalski fick känna på tuffare uppvaktning i den andra halvleken. Men Kaupos frånvaro är inte hela sanningen bakom niomålsnederlaget. IFK gjorde sig skyldigt till alldeles för många tekniska fel. En handfull passningar hamnade till exempel utanför linjen och bakåt var det inte direkt blåställen som hade plockats på. -?Jag har inte den exakta statistiken än men jag skulle tippa på att vi gjorde 15-20 tekniska fel. För att man ska vara nöjd bör den siffran som högst ligga på mellan fem och åtta. Sedan förlorade vi för mycket i man mot man-situationer i försvaret, fortsatte Proppen. Allt var emellertid inte nattsvart i IFK. Krzysztof Fatalski fick tidigt ett övertag på Henrik Larsson i Drottburen och hade till exempel gjort tre mål när IFK var i ledningen med 5-3. Roligare än så blev det dock inte. Drott gjorde fem raka mål under åtta mållösa IFK-minuter och släppte sedan aldrig greppet. Hemmalaget hade ett rappare passningsspel och fler anfallsalternativ än vad IFK hade. IFK Ystad försökte ändå kämpa sig tillbaka in i matchen i andra halvlek och var så pass nära som 17-15 och 24-20 med bollinnehav men saknade det rätta stinget för att på allvar utgöra något hot mot de svenska mästarna. Att siffrorna sedan rann iväg mot slutet är inte mycket att säga om. - Slutresultatet ser betydligt värre ut än vad det var. Vi var ju nära ett tag i andra halvlek men sedan drog de ifrån igen. Fast någon bra match gjorde vi som sagt inte. Drott behövde knappast göra någon toppmatch för att vinna. Krzysztof Fatalski hittade målet fem gånger i första halvlek men fick det svårare i andra halvlek när Drotts 5-1-försvar kom till sin rätt. Totalt sett var han främste IFK:are. Stian Tönnesen vaknade till liv efter pausvilan och stod för den initiativrikedom som man satt och efterlyste hos de övriga.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons