Annons

Ingen hjulafton!

Han låg trea, hade häng på täten och slutade... ...sur som ättika i en värmländsk depå. Nej, SM-rallycrossen i Arvika var inte Tomelillaföraren Marcus Nilssons tävling.
Sport • Publicerad 30 maj 2005

Har ni hört den förut? är namnet på ett populärt tv-program där kända och okända svenskar drar vitsar.

Men i det här sammanhanget är frasen allt annat än kul.

Annons

Marcus Nilsson kör bra på tidsträning och kval, ser vass ut i A-finalen när något plötsligt strular med bilen.

I Arvika var det dags igen.

Har ni hört den förut?

– Usch, vad ska man säga. Det blev en hel del svordomar innan jag klev ur bilen. Det var ett skitfel på bilen som tar tio minuter att laga men som förstörde hela helgen, säger Marcus Nilsson efter sin brutna SM-deltävling på Westomabanan i Arvika. I A-finalen hade Marcus Nilsson placerat sin Peugeot i första startledet efter en imponerande körning i kvalet. Bredvid honom stod värste konkurrenten, men också kompisen, Jussi Pinomäki från Finland. Jussi tog starten med Marcus tätt i "hälarna".

– Så långt såg det ut som det brukar. Vi körde ifrån det övriga fältet och lämnade en lucka på säkert 100 meter. Sedan valde jag alternativspåret och kom ut som trea. Jimmy Farsbo hade passerat mig men vi låg båda och störde Jussi.

Varken Jussi eller Jimmy hade emellertid kört det långsammare alternativspåret, vilket alla förare ska göra vid något tillfälle. Därför vädrade Marcus morgonluft bland alla bensinångor.

– Ja, jag hade absolut chansen att vinna den här tävlingen. Det kändes som att turen kunde vara kommen till mig.

Men.

För ett sådant finns det ofta i rapporterna om Marcus Nilsson.

Men Marcus Nilsson körde itu bilen i ett gupp, knäckte ett styr-stag och tvingades bryta. Då återstod futtiga 1,5 varv av hela tävlingshelgen på Westomabanan. Marcus hade åtminstone ena benet uppe på SM-pallen men fick aldrig uppleva något champangesprut. – Det hade regnat extremt mycket i Arvika och banans skick var inte bra. Jag körde ner i en håla och det var då styrstaget fick en smäll. Efter ett tag stod ena hjulet på tvären och det gick inte att fortsätta.

Annons

Marcus Nilsson grämer sig extra mycket eftersom han sumpade chansen att sätta sig i respekt och skaffa sig ett psykologiskt övertag på Jussi Pinomäki, finnen som leder EM.

– Att besegra honom hade varit helt perfekt inför EM-deltävlingen i Österrike nästa helg. Men nu är det som det är, avslutar Marcus och börjar förbereda den synnerligen tunga hemfärden till Skåne.

Jan Ohlsson

RALLYCROSS ARVIKA
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons