Annons

Ingen oro – trots Gerhardssons värsta måltorka

För första gången sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten har Sverige gått mållöst från två raka landskamper.
En tredje raka nolla i målkolumnen vore inget optimalt VM-genrep.
– Det är klart att man vill att vi ska göra mål. Men vi vet också att det här inte är de viktigaste matcherna, säger anfallaren Fridolina Rolfö inför tisdagens match mot Norge.
Fotboll • Publicerad 8 april 2023
Fridolina Rolfö, till höger, och de andra svenska spelarna hade en frustrerande fotbollsfredag mot Danmark.Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan hösten 2017, när Peter Gerhardsson tog över efter Pia Sundhage, har Sveriges fotbollsdamer spelat 76 landskamper. Endast tio har slutat med förlust (efter full tid) och sällan har Sverige gått mållöst från planen.

Men nu har det för första gången under Gerhardssons ledning skett två matcher i rad, borta mot Tyskland i februari och mot Danmark i Malmö på långfredagen.

Annons

– Mot ett bättre motstånd är det svårare att göra mål. Både mot Tyskland och Danmark har vi lägen, men det är effektiviteten – vi måste göra mål, säger Gerhardsson.

På tisdag väntar nästa landskamp, mot Norge på Gamla Ullevi i Göteborg. Trots att det är över 100 dagar kvar till VM-premiären mot Sydafrika den 23 juli, är det faktiskt den sista officiella landskampen för Sverige före mästerskapet.

"Frustrerande"

En tredje raka nolla undviker man gärna.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att göra en bättre prestation på tisdag. Förhoppningsvis resulterar det i mål också, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

De svenska spelarna är inte nöjda med insatsen mot Danmark. Till skillnad mot 0–0-matchen mot Tyskland i februari, där Sverige skapade många vassa målchanser, var det tunnsått med heta svenska lägen på fredagen.

– Jag tycker inte att vi skapar tillräckligt många farliga chanser för att göra mål. Det talar väl för sig själv. Om vi inte skapar tillräckligt mycket så kommer det inte att bli mål. Det är lite frustrerande, säger högeryttern Johanna Rytting Kaneryd.

TT: Hur viktigt är det att inte åka till VM med tre raka nollor?

– Vi vill alltid vinna fotbollsmatcher. Och om vi hade skapat mycket och känt att vi verkligen var där så hade jag nog haft en lite annorlunda känsla. Men nu är det frustrerande. Förhoppningsvis gör vi en bättre match mot Norge och skapar mer framåt.

Inget omställningsspel

Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö var märkbart frustrerad när hon byttes ut i den andra halvleken.

– Jag var inte nöjd med prestationen. Man vill så mycket med det här laget, det börjar närma sig VM och man vill att det ska gå bra, så det är klart att man blir frustrerad när vi inte får allt att funka, säger Rolfö.

Annons

För henne var det framför allt den vanligtvis så aggressiva svenska pressen som för en gångs skull inte lyckades. Sverige kom därför inte till många vassa kontringar att tala om.

– Mot Tyskland upplevde jag att det var mycket kamp, mycket dueller och mycket omställningsspel. I den här matchen har vi i princip inget omställningsspel alls. Danmark var väldigt samlade och snabbt tillbaka på rätt sida. Det blir inte att vi får göra det som vi är bäst på.

Någon större oro på grund av den bristande effektiviteten känner de svenska spelarna ändå inte. Flera gånger det senaste halvåret har Sverige visat att man kan få det att lossna. Mot Kina i februari blev det exempelvis 4–1 efter att Sverige gått upp till en 3–0-ledning redan efter en kvarts spel.

– Danmark gjorde det bra och låg väldigt kompakt, då är det svårt att skapa målchanser. Jag tycker dock att vi har många halvchanser, så jag är inte alltför orolig, säger Magdalena Eriksson.

Fakta: Gerhardssons ”nollor”

Vid 13 tillfällen har Sveriges fotbollslandslag gått mållöst från en landskamp med Peter Gerhardsson som förbundskapten.

0–0 mot Danmark (hemma), 7 april 2023, träningslandskamp.

0–0 mot Tyskland (borta), 21 februari 2023, träningslandskamp.

0–4 mot Australien (b), 12 november 2022, träningslandskamp.

0–4 mot England (neutral plan), 26 juli 2022, EM-semifinal.

0–0 mot Australien (h), 15 juni 2021, träningslandskamp.

0–1 mot Tyskland (n), 4 mars 2020, Algarve Cup.

0–0 (0–1 efter förlängning) mot Nederländerna (n), 3 juli 2019, VM-semifinal.

0–2 mot USA (n), 20 juni 2019, VM-gruppspel.

0–0 (5–6 efter straffar) mot Kanada (n), 6 mars 2019, Algarve Cup.

0–0 mot Sydafrika (b), 22 januari 2019, träningslandskamp.

0–1 mot Italien (b), 9 oktober 2018, träningslandskamp.

0–1 mot Ukraina (b), 12 juni 2018, VM-kval.

0–0 mot Frankrike (b), 27 nov 2017, träningslandskamp.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons